De FIA neemt verdere maatregelen tegen het verbranden van olie om zo meer vermogen uit de motor te halen. De richtlijn is begin dit seizoen in het leven geroepen omdat Red Bull zijn concurrentie ervan verdacht extra olie te verbranden. 

Volgens het team van Christian Horner omzeilen zijn rivalen het reglementenboek om op die manier toch meer vermogen uit de motor te halen. De FIA heeft deze regels nu aangescherpt, zodat niemand meer vals kan spelen.

De technische chef van de FIA, Marcin Budkowski stelt in de nieuwe regeling expliciet dat het gebruik van chemicaliën in olie, die de ontbranding in de motor kunnen verbeteren niet zijn toegestaan. Hij herinnert de teams eraan dat het zoals eerder besproken en vastgelegd verboden is om olie als brandstof te gebruiken.

Horner heeft al eerder naar Mercedes gewezen als het gaat om extra vermogen door vals spelen. Maar Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft dat toen afgedaan als onzin. Toch is voor voor de rivalen van het Duitse team nog steeds een mysterie waar Mercedes het extra vermogen in de kwalificatie vandaan halen.

Budkowski meldt dat de FIA strenger gaat controleren op de verbranding. Elke poging om extra bestanddelen of stoffen in olie te gebruiken om de verbranding te verbeteren wordt als overtreding van de reglementen beschouwd.

Vanaf volgend jaar geldt een nieuw reglement. Dan zijn de teams verplicht hun oliepeil op elk moment door te geven aan de FIA. Daarnaast zijn ook de actieve controlekleppen tussen de krachtbron en de luchtinlaat vanaf 2018 verboden en worden de teams tijdens een Grand Prix beperkt tot één oliespecificatie per motor.