Force India is in Barcelona voor de vijfde keer dit jaar met beide auto’s in de punten gefinisht. Met Sergio Pérez en Esteban Ocon als vierde en vijfde werden er 22 punten gepakt.

En dat maakt het raceweekend in Spanje dan ook gelijk het tot nog toe beste van het jaar voor de met een bescheiden budget werkende formatie, die desalniettemin knap vierde staat in het WK.

Reden tot juichen voor Pérez en Force India: de Mexicaan werd vierde, teamgenoot Ocon vijfde.

“Een geweldige dag voor ons. Wij hebben veel punten gepakt, terwijl onze naaste rivalen niet zo goed hebben gescoord”, zegt Pérez ten overstaan van Sky Sports F1. Toro Rosso, vijfde in het WK, pakte acht punten mee, net als de nummer zeven Renault, maar de nummer zes Williams scoorde niet en nummer acht Haas haalde maar één puntje.

“We hebben onze kansen gepakt en geprofiteerd van hoe anderen dat niet deden”, meent Pérez. “Het team doet geweldig werk”, vervolgt ‘Checo’, die 2016 meegerekend nu al vijftien races op rij punten heeft gepakt. “Er hebben races tussen gezeten waarin we niet echt snel genoeg waren voor punten of de strategie verkeerd was, maar het team slaagt er toch altijd in ons een goede uitgangspositie te bieden. Het team verdient dus alle krediet, terwijl wij als coureurs onze best doen uit de problemen te blijven.”

In Spanje lukte dat zowel Pérez als Ocon, voor wie de vijfde plek zijn beste resultaat in de Formule 1 tot op heden is.  “We zijn heel regelmatig, qua performance maar ook wat betreft het maximaliseren van onze mogelijkheden.  Dat is niet makkelijk, maar we doen dat op het moment wel”, legt hij Sky Sports F1 uit hoe hij denkt dat het komt dat Force India zo lekker draait.

Behalve de eerder genoemde teams die achter Force India staan, kijkt de nummer vier bij de constructeurs ook heel voorzichtig om hoog. Op de derde plek staat Red Bull, met 72 punten. Force India heeft er nu 53. Kan het de strijd aan met het team van de energiedrankfabrikant? “We zitten qua tempo niet op hun niveau”, erkent Ocon. “Het is dus geen makkelijk te behalen doel, maar als wij zo regelmatig blijven scoren en zij fouten maken, wie weet?”