De Formule 1 heeft een ambitieus duurzaamheidsplan aangekondigd om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn. Dit initiatief zal betrekking hebben op de Formule 1-auto’s, activiteiten tijdens de Grand Prix-weekenden en de operationele kant van de sport.

De FIA, duurzaamheidsexperts, Formule 1-teams, promotors en partners hebben twaalf maanden lang aan het plan gewerkt. Het heeft geresulteerd in een ‘ambitieus, maar haalbaar’ plan, zo staat in de verklaring. De projecten om de koolstofuitstoot te verminderen zullen ‘onmiddellijk van start gaan’ om zo een ‘duurzamere’ sport te ontwikkelen.

Om de voetafdruk te verminderen zal de Formule 1 overstappen op een efficiënter logistiek plan, efficiëntere reizen en honderd procent duurzame kantoren, faciliteiten en fabrieken. Vanaf 2025 moeten ook alle evenementen duurzaam zijn. Er zal onder andere een verbod komen op plastic dat slechts één keer gebruikt kan worden en ook zal er meer focus komen op afvalrecycling. Daarnaast zal de Formule 1 fans stimuleren en hulpmiddelen aanbieden om op een ‘groene’ manier naar de races te komen, zoals Zandvoort volgend jaar zal doen met het fietsplan.

Kritieke rol
”Weinig mensen weten dat de huidige Formule 1 hybride-krachtbron de meest efficiënte motor ter wereld is, deze levert meer vermogen met minder brandstof en dus stoot deze minder CO2 uit dan welke auto dan ook”, zegt Formule 1-CEO Chase Carey. ”Wij geloven dat de Formule 1 nog steeds een leider kan zijn in de auto-industrie en samen kan werken met de auto- en energiesector om ’s wereld eerste klimaatneutrale hybride verbrandingsmotor te ontwikkelen om CO2-uitstoot over de hele wereld te verminderen.”

”Met het lanceren van het eerste duurzaamheidsplan van de Formule 1 ooit, erkennen wij de kritieke rol die alle organisaties moeten spelen om dit globale probleem aan te pakken. De acties die we vanaf vandaag ondernemen zullen onze voetafdruk verkleinen en zullen ervoor zorgen dat we in 2030 volledig CO2-neutraal zal zijn”, aldus Carey.

Foto: Motorsport Images