Als laatste team heeft Williams vanmorgen het doek getrokken van de nieuwe auto. Vlak voor de start van de tweede wintertest in Barcelona onthulde het de FW35.

Williams noemt de FW35 een evolutie van de FW34, waarmee Pastor Maldonado vorig jaar de Grand Prix van Spanje won, maar zegt dat de auto desondanks voor tachtig procent uit nieuwe onderdelen bestaat. Onder meer de versnellingsbak, achterwielophanging, radiateuren, bodemplaat en uitlaten zijn gewijzigd. Ook slaagde Williams erin gewicht te besparen, zodat het meer kan spelen met ballast om aan het minimumgewicht te voldoen.

“Gezien de stabiliteit op het gebied van de regels, ben ik blij met de vooruitgang die we hebben geboekt”, zegt technisch directeur Mike Coughlan. “Het is een betere, meer verfijnde Formule 1-auto dan zijn voorganger en ik denk dat iedereen die eraan heeft bijgedragen trots kan zijn op zijn werk.”

Teambaas Frank Williams vult aan: “Een zeer getalenteerde en inventieve groep mensen heeft de krachten gebundeld om de FW35 te ontwikkelen. Pas in Australië weten we waar we staan, maar we zijn ervan overtuigd dat het een grote stap voorwaarts is ten opzichte van vorig jaar. En toen waren we al zeer competitief.”

Maldonado sluit zich daarbij aan: “Vorig jaar wonnen we een race en waren we competitief, maar dit jaar moet het nog beter en dat is zeker mogelijk”, aldus de Venezolaan die aan zijn derde seizoen bij het team begint. “Continuïteit is belangrijk om het gat naar de top te dichten. Er zijn wel enkele veranderingen, zoals een nieuwe race-engineer en nieuwe teamgenoot, maar de sfeer is uitstekend en we kennen elkaar al goed. Mijn doel is om Williams terug aan de top terug te brengen.”

Nieuwkomer Bottas kijkt ernaar uit nu volledige raceweekenden te mogen afdraaien. Vorig jaar kwam hij alleen tijdens de eerste vrije trainingen in actie. “Ik ben er klaar voor”, zegt de Fin. “Ik heb veel getraind, gesproken met mijn engineers en me voorbereid in de simulator. Nu hebben we een druk testprogramma voor de boeg. Zodra de lichten uitgaan in Melbourne begint een nieuwe fase van mijn carrière. Het is een grote stap, maar ik heb er erg veel zin in.”