De Grand Prix van Canada markeerde de eerste echte tegenslagen voor Renaults titelaspiraties in 2005. Giancarlo Fisichella leidde enige tijd de race, maar viel voor de zoveelste keer dit seizoen uit. Daarna erfde teamgenoot Fernando Alonso de leiding, totdat hij met zijn bolide in aanraking kwam met de muur. Resultaat: geen punten voor het blauw/gele team.


,,Dit was nou niet bepaald een goede dag voor mij, in feite had ik het ene na het andere probleem", verzucht Alonso, die Kimi Raikkonen tien punten naderbij ziet komen. Zelfs de start, die ogenschijnlijk zeer goed was, voldeed niet aan zijn verwachtingen. ,,Ik had een klein probleem toen de lichten uitgingen en verloor wat tijd. Daarna verliep mijn pitstop niet naar wens en vervolgens vergooide ik de leiding door een eigen fout."

Met Giancarlo Fisichella ging het al niet veel beter, na een fantastische start vanaf P4 lag hij al snel aan de leiding. Op de boordradio liet zijn teamgenoot echter duidelijk blijken sneller te zijn. Juist op het moment dat hij de aanval in wilde gaan zetten op de winnaar van de Australische GP, hield de Renault-bolide van de Italiaan ermee op.

,,Ik voelde me best goed en vroeg niet teveel van mijn wagen in een poging deze een beetje te ontzien. Tijdens de pitstop gooiden we er een heleboel benzine bij, maar vlak daarna begon de versnellingsbak kuren te vertonen", vertelt Fisichella, die in 2005 vooralsnog meer races niet finisht dan wel.

,,Daarna was het helemaal afgelopen toen er nog eens een hydraulisch probleem bovenop kwam. Volgens mij had ik anders kunnen winnen. De problemen lijken overigens maar niet op te houden, want in Indianapolis moet ik al vroeg in de kwalificatie aan de bak."