Met de vijftiende en zestiende plaats heeft Toro Rosso gekregen waar het vooraf ongeveer op rekende. “We hebben nu eenmaal geen updates op de auto.”

 

De start van het Europese seizoen is traditiegetrouw voor veel teams het moment om de lessen uit de eerste races te vertalen naar nieuwe onderdelen op de auto’s. Bij Scuderia Toro Rosso laten die echter nog even op zich wachten en dus is het voor coureurs Sebastien Buemi en Jaime Alguersuari voorlopig behelpen.

“We hebben simpelweg de capaciteit niet om nu al allerlei updates op de auto te zetten”, bekent technisch directeur Giorgio Ascanelli. “Daarom hadden we wel verwacht dat het hier in Spanje wat minder goed zou gaan dan in voorgaande races. De rest heeft die verbeteringen nu eenmaal wel.”

Het leverde voor beide coureurs een stek in de middenmoot op. Sebastien Buemi, de meest ervarene van het jonge Toro Rosso-duo, bleef zijn teamgenoot Alguersuari een plekje voor en start morgen als vijftiende. “Ik had een incidentje met Nico Rosberg, en in mijn andere runs had ik erg veel last van langzamere auto’s”, zegt de Zwitser. “Maar ik hoop morgen vooral de finish te halen, want dat is dit jaar nog veel te weinig gebeurd.” 

Voor Jaime Alguersuari komt zijn kwalificatiepositie niet als een verrassing. “Vroeg of laat zullen wij ook nieuwe onderdelen op de auto hebben”, zegt de Spanjaard. “Op zich is mijn startplek nog helemaal niet zo slecht, want in de vrije trainigen hebben we al gezien dat onze racesnelheid prima in orde is. Er zit dus nog wel wat in voor morgen.”