P5, P6. Dat was in beide vrijdagtrainingen de oogst voor Red Bulls Max Verstappen en Daniel Ricciardo, met Verstappen aan het eind van de dag de snellere van de twee.

In VT1 was het nog Ricciardo die Verstappen net te snel af was, maar Verstappen draaide de rollen om in de tweede training. Op de vijfde plek keek hij tegen een achterstand van 1.003 seconde op snelste man Valtteri Bottas aan, waarbij het allemaal niet als een verrassing kwam voor de Nederlander.

“We staan qua snelheid waar we verwacht hadden te eindigen”, vertelt hij op zijn eigen website, Verstappen.nl. “Monza is met haar lange rechte stukken lastig voor ons, met de low downforce-afstelling. We maken er maar het beste van.”

Het beste van de afstelling heeft Red Bull nog niet gevonden volgens Verstappen – “want die is altijd te verbeteren” – terwijl het geen geheim is dat motorleverancier Renault de zaakjes niet tiptop op orde heeft. Wegens het wisselen van motoronderdelen wacht Verstappen een gridstraf van vijftien plekken.

“Omdat Monza toch niet gunstig voor ons is, hebben we hier de motor gewisseld”, legt hij uit. Het volgende circuit dat wordt aangedaan, in Singapore, zou Red Bull beter moeten liggen, dus het wil het risico op gridstraffen aldaar zo veel mogelijk uitsluiten.

Voor zondag betekent het echter wel starten vanuit het achterveld, weet Verstappen. “We zullen het wel zien in de race. Hopelijk kan ik genieten van veel inhaalacties”, aldus de coureur die verder “een normaal programma” afwerkte op de vrijdag.

Ricciardo hoopt dat eventuele regen Red Bull alsnog de kans op een podiumplek kan bieden.

Ricciardo
Teamgenoot Daniel Ricciardo vertelt Sky Sports F1 dat zijn RB13 in racesimulaties goed aanvoelde: “We willen nog wel sneller zijn over een enkele ronde, maar door de gridstraffen en startpositie in de achterhoede, hadden longs runs prioriteit en wat dat betreft staan we er dus beter op.”

Ricciardo wil een podiumfinish niet van tevoren uitsluiten (“want dat doe ik nooit”) maar weet dat het een lastig verhaal wordt. “Zelfs in de jaren dat ik hier als vijfde of zesde van start ben gegaan, is het me immers niet gelukt het podium te halen. Als je nu dus negentiende ofzo start, zijn de kansen niet best.”

Wat de kansen misschien kan keren, is het weer, denkt de Aussie: “Het had vandaag de hele dag moeten regenen, maar dat gebeurde niet, dus wellicht komt dat zondag pas. Dan hebben we een kans, maar anders moeten we genoegen nemen met een aardige puntenfinish.”