Haas-eigenaar Gene Haas heeft gereageerd op de discussie die is ontstaan na uitspraken van zijn teambaas Günther Steiner dat er geen Amerikaanse coureurs geschikt zijn voor de Formule 1. Haas verduidelijkt dat het niet aan de coureur ligt, maar dat zijn team er nog niet klaar voor is.

Gevraagd naar de kansen van een Amerikaanse coureur in de Formule 1 en met name bij Haas, liet Steiner weten dat hij geen geschikte kandidaten zag en dat het voor Haas geen prioriteit heeft. Onder meer Graham Rahal en Alexander Rossi reageerden gepikeerd.

“Het is een eigen leven gaan leiden, op basis van een hoop veronderstellingen”, zegt Haas. “Feit is dat we nog steeds in een leerproces zitten, dus het is voor ons niet ideaal om een coureur aan te trekken die zijn weg nog moet vinden in de Formule 1. Afgelopen jaar had ik soms het gevoel dat onze coureurs beter waren dan onze auto. We moeten er dus een tandje bij zetten en dat kunnen we mede dankzij de ervaring van onze rijders.”

Haas wil best een Amerikaanse coureur, maar denkt dat de huidige kandidaten beter tot hun recht zouden komen bij een team dat zijn sporen al heeft verdiend. “Dat is gewoon de realiteit”, zegt Haas. “Het is zeker de bedoeling dat wij in die positie komen, maar dit is pas ons derde jaar en we moeten nog stappen zetten. Romain Grosjean en Kevin Magnusen spelen een belangrijke rol bij die ontwikkeling.”

Volgens Haas staat de kwaliteit van Amerikaanse coureurs niet ter discussie: “Ik geloof in Amerikaanse coureurs, met mijn NASCAR-team heb ik veel races en titels met ze behaald. Dat is natuurlijk een andere discipline, maar er zijn absoluut ook Amerikaanse rijders capabel om Formule 1 te rijden. Maar wij zijn daar nog niet klaar voor. Dat probeerde Günther duidelijk te maken.”