Mercedes-teambaas Toto Wolff slaat hard terug op de geruchten die door Eddie Jordan werden verspreid. Jordan beweerde dat de kans groot is dat Mercedes na 2018 stopt als team. Onzin, zegt Wolff. “Hij zal wel te wild gefeest hebben in Monaco.”

Eddie Jordan, voormalig teambaas en BBC-commentator, hintte naar Duitse media dat Mercedes na 2018 alleen nog actief zou zijn in de Formule 1 als motorleverancier. De uitspraak zou gebaseerd zijn op een gesprek met Mercedes-eigenaar Dieter Zetsche in Monaco. Jordan zelf zou gezegd hebben dat het logisch is dat Mercedes zich terugtrekt nu het alles al heeft bereikt, wat je als team zou kunnen bereiken. “Vanaf nu wordt het alleen maar slechter”, aldus Jordan. Zetsche zou hem daarin geen ongelijk hebben gegeven.

Echter verklaart Toto Wolff dat dit volslagen onzin is. “Mercedes blijft minimaal tot het einde van 2020 bestaan als team, vanaf daar zien we wel verder”, zegt de Oostenrijkse teambaas.

Toch is de onzekerheid over het voortbestaan van Mercedes niet op los zand gebaseerd. Mercedes is dit jaar niet meer zo dominant als de voorgaande seizoenen. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hebben beide gezegevierd, maar Ferrari-coureur Sebastian Vettel gaat aan de leiding van het kampioenschap met een voorsprong van 25 punten op Hamilton.

Mercedes, dat de afgelopen drie jaar de wereldtitels bij zowel de coureurs als constructeurs binnenhaalde, is als team pas weer actief sinds 2010, na de overname van kampioensteam Brawn GP. De jaren daarvoor is Mercedes altijd motorleverancier geweest aan diverse teams en zou dat, wanneer het de stop uit het eigen team trekt, kunnen blijven doen. Op dit moment levert Mercedes motoren aan de teams van Williams en Force India.

De hegemonie van de Mercedes-motoren lijkt de laatste jaren vanzelfsprekend. Toch moeten we ruim 60 jaar terug in de tijd naar de laatste keer dat Mercedes twee seizoenen achter elkaar de titel pakte. In 1954 en 1955 pakte de Argentijnse coureur Juan Manuel Fangio voor het laatst titels voor Mercedes, dat zich na een zwaar ongeluk op Le Mans lang afzijdig hield uit de autosport.