21 miljoen dollar, dat is het bedrag waar Daniel Ricciardo en zijn management McLaren om zouden vragen om zijn tot en met 2023 doorlopende contract voortijdig te beëindigen. Daarnaast kan het aantrekken van Ricciardo’s beoogde opvolger Oscar Piastri ook nog wel eens in de papieren lopen voor McLaren.

Zowel het Australische en goed geïnformeerde Speedcafe alsmede RacingNews365 bericht dat het om dit bedrag gaat. Het zou een ‘openingsbod’ zijn; er wordt uiteraard nog verder onderhandeld tussen McLaren – dat van de 33-jarige Aussie af wil – en het management van Ricciardo.

Speedcafe schrijft daarbij wel dat Ricciardo goede kaarten heeft. Zijn contract loopt niet alleen nog tot en met 2023 door, hij heeft telkens benadrukt dit uit te willen dienen. De optie om de deal eerder te beëindigen, zou daarnaast uitsluitend aan zijn kant liggen.

‘Korting’ op afkoopsom?

Ongeacht op welk bedrag Ricciardo en McLaren uitkomen als ze eruit komen, kan McLaren mogelijk ‘korting’ krijgen. Vindt Ricciardo elders onderdak – zoals bijvoorbeeld bij Alpine – dan wordt het (miljoenen)salaris dat hij daar verdient van het bedrag dat McLaren hem schuldig is afgetrokken.

Lees ook: ‘McLaren heeft Ricciardo verteld dat het hem in 2023 door Piastri wil vervangen’

Dit is een vrij gangbare clausule in coureurscontracten als het op een afkoopsom aankomt. Kimi Räikkönen werd eind 2009 door Ferrari uit zijn contract gezet en een miljoenenbedrag betaald om niet te rijden. Was hij toen toch ergens anders ingestapt, dan had hij daar ook een deel van moeten teruggeven.

De zaak Piastri

Voor McLaren kan de gehele soap desondanks toch nog duurder uitvallen dan alleen wat het kwijt is aan een afkoopsom voor Ricciardo. Dit omdat de overstap van zijn gewenste opvolger Piastri van Alpine naar McLaren door Alpine wordt betwist.

Alpine zint daarbij op een rechtsgang, want het meent een geldig contract met Piastri te hebben én heeft flink geïnvesteerd in de carrière van de jongeling. Alpine aast op compensatie, waarbij het kamp van Piastri volgens Speedcafe zou hebben bedongen dat McLaren hiervoor opdraait.

Lees ook: Column Jacques Villeneuve: ‘De tijd van Ricciardo bij McLaren zit erop’