Een onvermijdelijk gespreksonderwerp op Red Bulls thuiscircuit: de line-up van Red Bull zelf, waar de positie van Pierre Gasly naast Max Verstappen onder druk staat. In een donderdag op de Red Bull Ring die vooral gekenmerkt wordt door verzengende hitte, is het eigenlijk het enige hot topic. Al houden twee van de hoofdrolspelers zich op de vlakte.

Had Gasly het na zijn acht goeddeels tegenvallende optredens dit jaar nog niet benauwd, dan hij dat donderdag wel – op z’n minst fysiek – in Red Bulls flink op temperatuur zijnde ‘Holzhaus’-hospitality, omgeven door journalisten.

Lees ook: Plant Red Bull met Kvyat en Gasly een nieuwe swap?

Niet voor de eerste keer dit jaar ging het over zijn toekomst, zijn worstelingen met Red Bulls RB15. Niet voor de eerste keer veegde Gasly de meeste vragen van tafel met de dooddoener dat hij ‘hier alleen maar sterker van wordt’. Al is er in de eerste acht races weinig geweest wat daarop wijst. Zo komen ook Gasly’s antwoorden er wat haperend en hakkelend uit: “We hebben… We hebben… We hebben wel wat ideeën wat beter kan met de auto. Ik denk dat het dit weekend in Oostenrijk al beter zou moeten zijn.”

Gasly ‘ook niet happy’
Of het de hitte of de situatie is, Gasly zit er met verbeten trek op zijn circuit bij als een bokser die al enkele ronden achter de rug heeft. En niet aan de winnende hand is. Ook hij kent de meedogenloze reputatie van Helmut Marko, Red Bulls topadviseur en hoofd van het rijdersprogramma. “Zorgen maak ik me echter niet echt”, zegt Gasly. “Natuurlijk, niemand is blij met mijn resultaten, maar ikzelf ben wel de eerste die daar niet happy mee is.”

Met stip op twee staat dan toch echter zeker wel herr Doktor Marko. De man die al zoveel coureurs en hun carrières de kop afhakte dat het bij Red Bulls rijdersprogramma vanzelf de botte bijl hanteren is geworden. De talenten staan niet meer in de rij voor de Formule 1; Red Bull trekt niet zomaar weer even een blik open.

Kvyat: ‘Geruchten heb je altijd’
Mede door die schaarste werd eerst de naam van Nico Hülkenberg genoemd als mogelijke vervanger. Hoewel Marko daar openlijk een streep door zette, zingt hij nog wel rond in de paddock-geruchtenmolen. Daarin klinkt de laatste weken echter ook die van Toro Rosso’s Daniil Kvyat – ondanks Kvyats achtbaan-achtige verleden binnen het Red Bull-programma.

Kvyat debuteerde in 2014 voor Toro Rosso en verdiende voor 2015 promotie naar Red Bull. In 2016 werd hij echter teruggezet naar Toro Rosso om plaats te maken voor Max Verstappen en eind 2017 werd Kvyat vervolgens de deur gewezen. Na een jaar er tussenuit, zette Marko diezelfde deur (naar Toro Rosso) echter weer open. Zo vergevingsgezind is hij dan ook wel weer richting de Rus die in zijn ogen een groot talent is.

Lees ook: De curieuze comeback van Daniil Kvyat

Diezelfde Kvyat zit donderdag een klein uurtje na de veelbesproken Gasly zelf verhaal te doen in het ‘Holzhaus’. Het is rustiger er om hem heen, minder dringen, minder druk, minder warm. Maar toch, die geruchten? “Geruchten heb je altijd in deze sport, die komen en gaan”, reageert Kvyat – hij kent het klappen van de zweep – koeltjes. “Ik concentreer me op mijn werk, op het rijden”, benadrukt hij. “Momenteel rij ik voor Toro Rosso, dat is het team dat me heeft ingehuurd. Dit verandert niks aan hoe ik mijn job doe. Als er iets verandert, spelen we daar dan wel weer op in.”

Of het verder niet als een bevestiging van zijn goede vorm voelt, dat hij ondanks zijn turbulente verleden met Red Bull nu weer wordt genoemd? “Ik wil mijn resultaten voor zich laten spreken, meer niet.”

Keurige uitspraken, alsof het volgens script is, van beide hoofdrolspelers. Maar ook zij weten: uiteindelijk heeft Marko het voor het zeggen.

Lees ook: Even bellen met… Giedo van der Garde: ‘Ik geef Gasly nog tot de zomerstop’