Giedo van der Garde rekent hem tot zijn vriendenkring. De voormalig Formule 1-coureur komt superlatieven tekort om het talent, de bescheidenheid en ambities van Max Verstappen te beschrijven. “Met kwalificeren heeft Max een extra stap gemaakt, heel knap.”

Giedo, hoe zou je het jaar van Max willen samenvatten?
Lacht: “Euh, dramatisch door alle pech waar hij niets aan kon doen. Ik denk dat Max als mens heel erg gegroeid is, omdat hij met teleurstellingen moest omgaan. Het is mentaal voor hem een zwaar jaar geweest, maar hij weet ook dat hij er niets aan kan doen. Als coureur is hij, vind ik, eveneens behoorlijk gegroeid.”

Praat jij met hem over rijderszaken als je hem tegenkomt?
“Tuurlijk. Kijk, je hebt hetzelfde als hij gedaan, zijn vader heeft hetzelfde gedaan. Dan praat je erover: Hoe voel je je? Hoe gaat het met je? Hoe sta je erin, wat ga je doen? Heb je een uitlaatklep nodig of gaan we een biertje drinken? Weet ik veel wat… Daar hebben we het zeker over en uiteindelijk denk ik ook dat het goed is dat je daarover een beetje kunt sparren.”

Is Verstappen in jouw optiek van de buitencategorie?
“Zo kun je het wel noemen, ja. Hamilton is natuurlijk echt een heel goede coureur, dat hebben we dit jaar wel weer gezien. Maar ik denk dat Max Hamilton wel aankan.”

Lees het complete verhaal met Giedo van der Garde in de nieuwste en speciale uitgave van Formule 1: Het jaar van Max. Nu verkrijgbaar in de winkel en online hier te bestellen. Formule 1: onmisbaar voor de fan, liefhebber en kenner.