Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher wordt deze week vijftig jaar. De Duitser reed meer dan 300 races en wisselde vele briljante momenten af met enkele niet zo chique manoeuvres. FORMULE 1 selecteerde een handvol momenten en blikt zo deze dagen terug op een roemruchte carrière. 

Good Michael
Spa-Francorchamps loopt als een rode draad door de carrière van Schumi. Hij debuteerde er voor Jordan, won er zijn eerste GP en stelde er ook de laatste van zijn zeven titels veilig. Zijn meest geroemde overwinning in de Ardennen is waarschijnlijk die van 1995.  Na een mislukte kwalificatie start Schumacher als zestiende, maar al snel meldt hij zich vooraan het veld.

De race draait uit op een duel tussen Schumacher en Williams-coureur Damon Hill, die met de achtste startplaats ook niet direct tot de kanshebbers gerekend werd. Als het gaat regenen, komt raceleider Hill binnen voor regenbanden, maar Schumacher gaat door op slicks in de hoop dat het snel weer droog wordt. Dat gebeurt, maar voor het zover is, kan Hill op zijn regenbanden de door zijn pitstop verloren tijd eenvoudig goedmaken.

(tekst gaat verder onder foto)

In de stromende regen haalt Michael Schumacher alles uit de kast om de Williams van Damon Hill achter zich te houden. Foto: Sutton Images

De Brit is op de natte baan veel sneller dan Schumacher, maar die zet alle zeilen bij om Hill achter zich te houden. Na een duel waarbij Schumachers verdedigende rijstijl op het randje van het toelaatbare is, schiet de Duitser even van de baan. Hill passeert, maar de baan is dan al te ver opgedroogd voor Hills regenbanden. Hij pit voor slicks, maar als het daarna weer gaat regenen, moeten beide titelrivalen weer naar binnen voor regenbanden.

Schumacher onderscheidt zich in elke fase van de race als de betere van de twee coureurs, en Hills zegekansen worden definitief om zeep geholpen als hij een straf krijgt voor te hard rijden in de pitsstraat. Schumacher wint, maar krijgt wel een voorwaardelijke schorsing omdat de wedstrijdleiding vindt dat hij in zijn pogingen om Hill achter zich te houden, over de grens is gegaan. Dat vindt Hill ook – hij haalt na de race verhaal bij Schumacher – maar aan de uitslag verandert het niets.

Bad Michael
Het randje opzoeken en er soms overheen gaan, Schumacher is er groot mee geworden. Hij is er ook meerdere keren voor bestraft en zelfs dan kwam het voor dat hij uiteindelijk alsnog op het hoogste treetje van het podium stond. In 1998 is landgenoot Heinz-Harald Frentzen het slachtoffer van de fratsen van Michael Schumacher. De twee waren al nooit de grootste vrienden: Michael is getrouwd met Corinna, ooit het vaste vriendinnetje van Frentzen.

(tekst gaat verder onder foto)

Een kokende Heinz-Harald Frentzen klautert uit zijn wagen nadat hij door Schumacher van de baan is gedrukt.

Schumacher krijgt de leiding in handen als David Coulthard uitvalt, en reageert daarna alert op een safety-car wegens een ongeluk van Mika Salo. Een stuk minder alert is hij wanneer hij de pits verlaat. Op het rechte stuk komt Heinz-Harald Frentzen aangestormd, maar Schumacher kiest zijn normale lijn en laat Frentzen geen meter ruimte. De Williams spint op hoge snelheid van de baan.

Frentzen is des duivels, eist het opstappen van Schumachers als voorzitter van de Grand Prix Drivers Association en praat wekenlang niet met zijn landgenoot. Hij moet het na de race doen met een excuus. Williams-directeur Patrick Head beent tijdens de race nog in het zicht van de tv-camera woest naar de Ferrari-pitmuur. “Wij zullen alles proberen om hem uit de race te laten gooien”, briest hij hoorbaar. Dat gebeurt niet, Schumacher krijgt een stop and go-penalty van tien seconden maar wint de race alsnog.

Photo: Sutton Images