Max Verstappen heeft zijn eerste pole veroverd. In Hongarije is hij in de kwalificatie Mercedes-rijders Valtteri Bottas en Lewis Hamilton te snel af.

Op het circuit waar zijn vader Jos in 1994 zijn eerste podiumplaats behaalde, bereikt 25 jaar later ook Max Verstappen een mijlpaal met zijn eerste poleposition. Als eerste duikt Verstappen in Q3 onder de 1:15 en daarmee is hij bijna twee tienden sneller dan Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. In zijn tweede run gaat hij nog eens sneller, en strandt Valtteri Bottas op twee honderdsten. Lewis Hamilton geeft opnieuw twee tienden toe. Charles Leclerc, die in Q1 nog even achterwaarts de bandenstapels aantikte, is vierde voor teamgenoot Sebastian Vettel. Gasly, Norris, Sainz, Grosjean en Räikkönen maken de toptien compleet.

De drie topteams kiezen in Q2 voor de mediumbanden, zodat ze daar de race op kunnen aanvangen. Hamilton is daarop een paar honderdsten sneller dan Verstappen. Bottas, Leclerc en Vettel zitten niet ver weg. Gasly blijft acht tienden achter en voelt de hete adem in de nek van de middenmoot. Norris duikt zelfs onder de tijd van Gasly. Toch gaat Gasly ook in zijn tweede run op de mediums op pad. Met de hakken over de sloot plaatst hij zich voor Q3. Hülkenberg, Albon, Kvyat, Giovinazzi en Magnussen vallen af.

George Russell begint goed aan de kwalificatie met een tijd die een halve seconde sneller is dan die van Lance Stroll. Hij verbetert zich nog en komt daarmee na de eerste run uit op de veertiende plaats, wat goed genoeg zou zijn om voor het eerst naar Q2 te mogen. Een tijdsverbetering van Grosjean zet hem op de wip. Russell evenaart die tijd bijna en klimt op naar de negende plaats, maar zakt snel in de rangschikking en wordt er uiteindelijk toch uitgewipt door Nico Hülkenberg. Dat hij voor Pérez, Ricciardo, Stroll en Kubica eindigt, geeft Russell desondanks een voldaan gevoel.

Lees ook: Jos Verstappen: ‘Ik strompelde in Hongarije naar het podium, zo moe was ik’