In de zeer spannende kwalificatie voor de Grand Prix van Mexico heeft Valtteri Bottas aan het langste eind getrokken en de poleposition veroverd. De rondetijd van 1:15.875 was voldoende om teamgenoot Lewis Hamilton achter zich te houden, maar Mercedes heeft met de eerste startrij een betere uitgangspositie voor de race dan Red Bull, dat derde en vierde werd met Max Verstappen en thuisheld Sergio Pérez.

De kwalificatie was slechts zeven minuten jong toen plots de rode vlag gezwaaid werd. Lance Stroll verloor bij het opkomen van het start/finishgedeelte volledige de controle over zijn Aston Martin nadat hij te wijd uit de bocht kwam. Vervolgens kon hij niet voorkomen dat hij een flinke tik te verwerken kreeg bij het raken van de Tecpro-muur. Voor de Canadees maakte het weinig uit voor zijn startpositie: hij zou al achteraan starten vanwege een gridstraf na een motorwissel.

Omdat meerdere coureurs de eerste minuten hadden afgewacht waren er slechts zeven coureurs die een rondetijd op de tijdenlijst hadden genoteerd. Niet verrassend was het dan ook direct spitsuur bij de pituitgang toen de groene vlag weer gezwaaid werd. Het was meteen even stressen geblazen voor Carlos Sainz, die een motorprobleem leek te hebben maar na instructies vanaf de pitmuur kreeg hij de Ferrari weer aan de praat. Grote verliezer in Q1 was uiteindelijk Fernando Alonso, die op de zestiende plaats bleef steken. Nicholas Latifi, Mick Schumacher, Nikita Mazepin en de gecrashte Stroll haalden het ook niet.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: BSR Agency

De teams lieten in de eerste runs in Q2 de zachte band massaal links liggen en bijna iedereen reed de snelle ronde op de mediumband. Voor Esteban Ocon, Yuki Tsunoda en Lando Norris was al duidelijk dat zij achteraan zouden starten aangezien ook zij een gridstraf hadden gekregen voor een motorwissel, maar dat weerhield ze er niet van om het niet te proberen. Tsunoda en Norris bereikten Q3, maar Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, George Russell, Antonio Giovinazzi en Ocon liepen een plekje in de top tien mis.

Red Bull maakte in de eerste twee kwalificatiesessies de sterkste indruk, al was het verschil met Mercedes nog altijd minimaal te noemen. Toch was het Mercedes dat in de eerste run in Q3 de eerste klap uitdeelde. Valtteri Bottas dook als eerste coureur dit weekend onder de 1:16 met een rondetijd van 1:15.875, wat tot enthousiast gejuich van de Fin op de boordradio leidde. Lewis Hamilton was slechts een tiende langzamer terwijl Max Verstappen plotseling een gat van drie tienden moest zien te overbruggen.

Voor de tweede run besloot Red Bull opnieuw om Verstappen achter Sergio Pérez te laten rijden. De Mexicaan maakte het zijn teamgenoot echter niet makkelijk door kort van de baan te gaan nadat Tsunoda voor hem ook al naast de baan ging. Verstappen verloor daardoor wat tijd in de tweede sector en kon zijn tijd en positie niet verbeteren. Bottas en Hamilton verbeterden niet, maar dat was ook niet nodig. Bottas bleef bovenaan staan en zal de Grand Prix van Mexico vanaf poleposition starten. Hij leidt zo de eerste startrij voor Mercedes terwijl Red Bull vanaf de derde en vierde plek de jacht moeten openen in de run naar bocht 1.

Achter die twee teams was het ook nog spannend. Pierre Gasly was daar de ‘best of the rest’ met de vijfde tijd en had een ruime marge naar nummer zes Carlos Sainz. Daniel Ricciardo, Charles Leclerc, Tsunoda en Norris complementeren de top tien.

De Grand Prix van Mexico gaat zondag om 20:00 uur Nederlandse tijd van start.