Op het Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico greep Max Verstappen zijn tweede poleposition uit zijn carrière. De Nederlandse Red Bull-coureur werd gevolgd door de Ferrari’s van Charles Leclerc en Sebastian Vettel.

Lees ook: Verstappen: ‘Je hoopt er stiekem altijd op, zo terugslaan is geweldig’

Uitgerekend op het circuit waar Verstappen door zijn toenmalige teamgenoot Daniel Ricciardo werd geklopt in de strijd om zijn eerste poleposition, snelde de Nederlander een jaar later naar de eerste tijd. Inmiddels heeft Verstappen reeds zijn eerste pole (in Hongarije) achter zijn naam staan, maar in Mexico voegde hij daar een tweede aan toe. De Nederlander opende Q3 direct met de snelste tijd, wat achteraf cruciaal bleek te zijn. Verstappen werd namelijk mede geholpen door een harde crash van Valterri Bottas in de laatste bocht, waardoor de Ferrari’s hun tijd niet konden verbeteren.

Achter Verstappen eindigden de Ferrari’s op plek twee en drie. Daarmee kwam tevens een einde aan de reeks van vijf opeenvolgende polepositions voor de scuderia, die sinds de zomerstop ongeslagen waren op de zaterdag. Mercedes kwam er vandaag niet aan te pas, Lewis Hamilton eindigde als vierde,  terwijl Valtteri Bottas hard de muur in ging aan het einde van Q3, met een zesde plaats achter zijn naam. Alexander Albon split beide Mercedessen op plek vijf. De top tien wordt gecompleteerd door de McLarens en de Toro Rosso’s.

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

Valtteri Bottas stapt ongedeerd uit na zijn crash, maar de schade aan zijn Mercedes is groot. Foto: Motorsport images.

Net buiten de top tien eindigde de kwalificatie van thuisrijder Sergio Perez. Wel klopt hij zijn teamgenoot Lance Stroll, die als zestiende start. Ook beide Renaults en Alfa Romeo’s vonden hun Waterloo in Q2. Achteraan de grid vinden we de Haas-coureurs terug. Het Amerikaanse team worstelt het hele weekend al en ook vandaag was het duidelijk zichtbaar dat Kevin Magnussen en Romain Grosjean hard moesten werken om hun wagen überhaupt op het asfalt te houden. Toch was er een team dat nog langzamer was: Williams bezet zoals zo vaak in 2019 de laatste startrij.