Max Verstappen heeft de poleposition voor de eerste Grand Prix van Nederland in 36 jaar tijd veroverd. Op het zonovergoten en oranjegekleurde circuit van Zandvoort noteerde hij een rondetijd van 1:08.885 en was daarmee nipt sneller dan Lewis Hamilton. Verstappens teamgenoot Sergio Pérez kwam niet verder dan de zestiende tijd.

In Q1 kozen de Mercedes-coureurs voor de mediums, waar ze al een stevige pace op lieten zien en in de buurt kwamen van de tijd van Verstappen, die op de zachte band reed. De verschillen waren minimaal, aangezien de top 14 lange tijd binnen zeven tienden van elkaar zat. Dat de baan alsmaar sneller werd, zoals ook Carlos Sainz van zijn engineer te horen kreeg, zorgde nog voor wat zweetdruppels bij teams als McLaren en Aston Martin, die door snelle tijden van onder andere de Williams-coureurs nog eens aan de slag moesten gaan.

Dat het zo hard ging op het einde was slecht nieuws voor Sergio Pérez. De Mexicaan zakte steeds verder weg en kon in zijn laatste run, mede dankzij verkeer, niet verbeteren. Hij bleef daardoor verrassend steken op de zestiende plaats. Robert Kubica, de invaller voor Kimi Räikkönen die positief testte op het coronavirus, kon niet verrassen maar presteerde zo kortdag met een 1:11.301 zeker niet verkeerd. Sebastian Vettel werd in zijn snelle ronde slachtoffer van het verkeer in de laatste sector. Nota bene de twee Haas-coureurs, Nikita Mazepin en Mick Schumacher, reden in de weg van de Duitser en kunnen mogelijk een straf verwachten, al kan dat met de negentiende en twintigste startplek niet veel pijn doen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: BSR Agency

De kleine verschillen in Q1 zorgden ervoor dat we in Q2 geen strategische keuzes zagen voor de race. Op de zachte band was Verstappen een stuk sneller dan de rest van het veld en viel op dat de Mercedessen plots wat meer moesten toegeven op de thuisheld. Maar ook nu werd de baan seconde na seconde sneller. Daar probeerde George Russell ook gebruik van te maken, maar gleed in bocht 13 van de baan. Hij tikte met de achterkant de bandenstapel, maar kon wel uit de grindbak komen. De rode vlag werd wel al gezwaaid en dus was er met iets minder dan vier minuten te gaan een onderbreking.

Na die onderbreking mochten ze weer van start, maar het duurde niet lang voordat er opnieuw een Williams in de bandenstapel zou staan. Nicholas Latifi gleed op heel hoge snelheid van de baan in de Mastersbocht en beschadigde daarbij de linkerkant van de auto. De sessie werd niet meer hervat, wat slecht nieuws was voor Stroll (P12), Norris (P13) en Tsunoda (P15).

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: BSR Agency

Verstappen zette zijn sterke reeks in de kwalificatie in Q3 direct vanaf ronde één voort met een 1:08.923. Het was de eerste ronde van het weekend die onder de 1:09 zat, al kon Valtteri Bottas op drie tienden nog in de buurt komen van de tijd van de Nederlander. Lewis Hamilton moest ook nog enkele honderdsten van seconden toegeven op zijn Finse teamgenoot. Het gat naar de rest van het veld was na die eerste runs een stuk groter dan de vorige sessies: Pierre Gasly was vier tienden langzamer dan nummer drie Hamilton.

De spanning op het oranjegekleurde Zandvoort was om te snijden toen de laatste vliegende ronde begon voor de tien coureurs. Verstappen kon zijn rondetijd nog iets verbeteren naar een 1:08.885 en had zo iets meer ademruimte, maar Bottas kon zich niet verbeteren. Hamilton was nog wel snel bezig en kwam slechts 0.038 seconde tekort om het feestje voor Verstappen te verstieren. Pierre Gasly, Charles Leclerc, Carlos Sainz, Antonio Giovinazzi, Esteban Ocon, Fernando Alonso en Daniel Ricciardo completeren de top tien.

De Grand Prix van Nederland begint zondag om 15:00 uur en zal 72 ronden tellen.