Op een zonovergoten Red Bull Ring heeft Max Verstappen in bijzijn van flink wat Nederlandse fans zijn veertiende Formule 1-zege gepakt in de weinig spannende Grand Prix van Stiermarken. De Nederlander kon relatief makkelijk wegrijden van Lewis Hamilton en bleef tot de finish onbedreigd aan de leiding rijden. Valtteri Bottas kon vanaf de vijfde plaats naar het podium rijden, mede dankzij een wat mindere pitstop voor Sergio Pérez die net buiten het podium valt.

Verstappen heeft een goede start en knijpt Hamilton af in de run naar de eerste bocht. Daarachter is er wat duw- en trekwerk waarbij Pierre Gasly hard wegvalt en in bocht 3 een tik geeft aan Antonio Giovinazzi en ook Nicholas Latifi. Voor de Alpha Tauri-coureur zit de race er al direct op: de schade aan de ophanging na de lekke band is te groot om door te gaan.

In de eerste ronde duikt Charles Leclerc al de pits in en valt dus terug tot aan de achttiende plaats. Hij blijkt uiteindelijk de veroorzaker te zijn van de lekke band van Gasly. De Monegask snijdt met zijn voorvleugel tegen de linker achterband van de Fransman aan. Een aantal coureurs profiteert van die chaos in het middenveld, waaronder George Russell die van de tiende plaats al naar de achtste plaats stijgt. Hij zou echter uitvallen vanaf een veelbelovende positie vanwege motorische problemen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Problemen voor Ricciardo

Voor al die chaos heerst er kalmte bij Red Bull aangezien raceleider Verstappen het tempo bepaalt en relatief makkelijk wegrijdt van Hamilton. Daarachter heeft Norris de zware taak om Sergio Pérez achter zich te houden. Beide coureurs rijden die eerste stint op de zachte band

Daniel Ricciardo heeft al vroeg in de race last van ‘low power’. De Australiër rijdt negende maar wordt ingehaald door Yuki Tsunoda, waarna hij plots hard wegzakt naar de dertiende plaats. Dat is een geschenk voor Carlos Sainz, Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen die dus een plaatsje stijgen.

Na tien ronden slaat Pérez toe bij Norris met een strakke inhaalactie aan de binnenkant van bocht 3. Daardoor komt Norris direct onder druk te staan van Bottas, die een ronde later ook al aan de oranje McLaren voorbij gaat.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Pérez moet jagen na langzame pitstop

Hamilton moet naarmate de race vordert steeds meer tijd toegeven op raceleider Verstappen. De twee hebben een groot gat naar de nummers drie en vier, Pérez en Bottas, gecreëerd maar ook zij beginnen dan moeite te krijgen met de banden en de wind. Die twee wisselen na de eerste pitstop van positie dankzij een wat langzamere pitstop van Red Bull en is Pérez dus de jager in plaats van prooi.

Verstappen maakt aan het einde van ronde 29 zijn eerste pitstop van de race, Hamilton volgt dan en gaat net als de Nederlander naar de harde band. In die tweede stint wordt Hamilton aangespoord wat meer te pushen om richting de Red Bull te rijden, al blijft het gat rond de vier seconden schommelen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Verstappen onbedreigd naar de zege

Uiteindelijk kan Verstappen onbedreigd naar de finish rijden en schrijft dus alweer de vierde zege van het seizoen op zijn naam. Hij pakt 25 punten terwijl Hamilton met de tweede plaats de schade beperkt. Hij pakt bovendien het extra bonuspunt voor de snelste raceronde en gaat er dus met negentien punten vandoor. Bottas weet de druk van Pérez te weerstaan, maar de Mexicaan gaat nog voor de snelste raceronde – die dus afgepakt wordt door Hamilton – maar kan op de nieuwere band richting de Fin rijden. Het scheelt weinig maar toch weet Bottas het vol te houden en gaat dus mee naar het podium, zijn vierde podium van het seizoen.

Pérez valt dus buiten het podium, Norris moet het doen met de vijfde plaats. Ferrari gaf op zaterdag al aan zich meer te richten op de racepace in plaats van pure snelheid in de kwalificatie, wat zich uitbetaalt met de zesde en zevende plaats. Lance Stroll, Fernando Alonso en Yuki Tsunoda verdelen de laatste puntjes.

Verstappen leidt nog altijd het kampioenschap en vergroot zijn voorsprong dus van twaalf naar achttien. Volgende week volgt deel drie van de eerste triple header van het seizoen. De coureurs en teams zullen zich dan opmaken voor nog een race op de Red Bull Ring, dan onder de noemer van de Oostenrijkse Grand Prix. Die race begint om 15:00 uur Nederlandse tijd.