De GP2 gaat voortaan door het leven als de Formule 2. De terugkeer van de Formule 2 moet de autosportladder overzichtelijker en toegankelijker maken.

Geruchten over de naamsverandering van de GP2 zongen al langer rond en zijn nu dus eindelijk officieel bevestigd. Met de naamsverandering komt het Formule 2-kampioenschap terug als voornaamste opstapklasse onder de Formule 1, waarbij grotendeels in het Formule 1-voorprogramma wordt geracet.

De Formule 2 was van de jaren veertig tot medio jaren tachtig van de vorige eeuw lange tijd dé kraamkamer van de Formule 1, waarin een groot aantal Formule 1-coureurs werd opgeleid. De serie raakte in de latere jaren echter in het slop en werd vervangen door de Formule 3000.

Pierre Gasly was in 2016 de laatste GP2-kampioen.

Dit laatste kampioenschap werd in 2005 vervangen door de GP2, wat toen een compleet nieuw kampioenschap was, maar de de facto status als voornaamste opleidingsklasse waarmaakte door de doorstroom van kampioenen als Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg en Romain Grosjean.

De afgelopen jaren heeft de GP2 het echter lastig gehad. Onder meer omdat veel teams het financieel zwaar hebben (gehad) en recente koplopers uit het kampioenschap moeite hadden de Formule 1 te halen. Dit ook omdat meer coureurs direct uit andere klassen, zoals de Formule 3, de stap hebben gezet.

De naamsverandering is volgens FIA-president Jean Todt echter ‘een belangrijke stap’ voor het kampioenschap. “Deze klasse zal jonge coureurs die de Formule 1 willen halen geweldige kansen bieden”, zegt hij over de herboren Formule 2.

“We hebben de laatste jaren, in twaalf verschillende landen, sterke Formule 4-kampioenschappen opgezet, terwijl het Europees Kampioenschap Formule 3 erg sterk en competitief is. Door de Formule 2 terug te brengen, versterken we de autosportladder verder.”

De Belg Stoffel Vandoorne stormde in 2015 naar de GP2-titel.

Bruno Michel, de uitbater van wat nu dus de Formule 2 is, kaart aan dat de GP2 maar liefst ’28 coureurs aan een Formule 1-zitje heeft geholpen’.

Volgens Michel blijft de Formule 2 vasthouden aan de kern van de GP2: “Een snelle, veilige en uitdagende bolide, spannende races en een leerschool voor de Formule 1 waarin we op de kosten letten.”

Eerdere revival
Het is niet de eerste keer dat de Formule 2-naam weer in gebruik is genomen. Van 2009 tot en met 2012 werd het kampioenschap al een keer nieuw leven in geblazen, met een geheel eigen concept, maar dat was geen groot succes.