*

Grosjean: ‘Thuis en op de baan leid ik twee totaal verschillende levens’

Daan de Geus

Daan de Geus

19 mei 2019 10:00

Grosjean: ‘Thuis en op de baan leid ik twee totaal verschillende levens’
Haas F1

Toen zijn Formule 1-loopbaan op een dood spoor beland leek te zijn, overwoog Romain Grosjean chef-kok te worden. Nog daarvoor, toen hij Formule 3 reed, had hij ook al een (part-time) baan bij een bank. Inmiddels is hij al jaren een vaste waarde in de koningsklasse, al is zijn bestaan als coureur nog altijd slechts één van de ‘twee totaal verschillende levens’ die hij leidt.

Zo noemt hij het zelf althans, in interview met FORMULE 1. “Op het circuit denk ik alleen aan mezelf, heb ik verder niks aan mijn hoofd. Thuis ben ik met de kinderen bezig”, zegt de vader van twee zoons en een dochter. “Dan speel ik met ze, kook en vervang luiers. Dat die twee levens zo verschillend zijn, werkt goed voor mij. ’s Winters ben ik drie maanden thuis en aan het eind heb ik zo’n gevoel van: ik moet weer op pad. Maar als ik dan op reis ben voor bijvoorbeeld back-to-back races, mis ik thuis heel erg.”

De Fransman in Amerikaanse dienst – Grosjean rijdt sinds 2016 voor Haas – beaamt dat hij een completer persoon is geworden door zijn dubbele bestaan als topsporter en familieman. “Het is precies wat ik nodig heb. Op de woensdag voor een Formule 1-weekend heb ik weinig te doen. Dan is het trainen en een beetje op de Xbox spelen, iets wat ik thuis nooit doe. Dan chill ik gewoon. Maar zondag na de race wil ik mijn kinderen weer zien, want ik hou van ze. Kinderen geven je iets wat je nergens anders vindt en niet onder woorden te brengen is.”

Grosjean beschikt ook wel over het nodige perspectief. Behalve dat zijn Formule 1-carrière er als eens opzat (hij reed in 2009 een halfjaar voor Renault en maakte in 2012 een comeback) heeft hij daarvoor het echte leven geproefd. “Ik heb tweeënhalf jaar part-time bij een bank gewerkt toen ik Formule 3 racete. Ik genoot van het werken met geld en in pak met stropdas naar werk gaan, maar vond het moeilijk steeds op kantoor te zitten. Ik miste buiten zijn, sporten, reizen. Hoewel ik werken bij de bank leuk vond, heeft het me ook duidelijk gemaakt wat ik echt wilde: racen.”

In FORMULE 1 nr. 07 vertelt Grosjean in een uitgebreid interview over zijn leven naast de baan. Over de Ford Mustang die tegenwoordig voor de deur staat in Zwitserland, kitesurfen, wintersport en de hillclimb die hij met een Lancia Delta S4 deed: “Als Günther Steiner dit hoort, vermoordt hij me, maar ik kon me niet beheersen en ben er gewoon voor gegaan met die Lancia!” FORMULE 1 nr. 07 ligt nu in de winkel of is hier te bestellen.

Lees meer over

Grosjean Haas