Gene Haas, de Amerikaan die in 2016 met een eigen team de Formule 1 betreedt, zou Danica Patrick graag achter het stuur van één van zijn auto’s zien, al weet hij dat dit een lastig verhaal wordt.

Patrick rijdt in de NASCAR Sprint Cup voor Stewart-Haas, het team waar Haas deeleigenaar van is. Tegen de tijd dat hij in 2016 een eigen Formule 1-team heeft, zou Haas haar echter ook graag in één van zijn Formule 1-auto’s zetten, vertelt hij.

“Het zou geweldig zijn als we dat voor elkaar kunnen krijgen”, zegt Haas tegen Motorsport-Total. “Het zou een enorme slag voor ons zijn om een Amerikaanse achter het stuur te hebben die ook nog eens competitief is.”

Behalve dat hij Patrick een goede coureur vindt, weet Haas dat er ook een interessante commerciële kant zou zitten aan het inzetten van een coureur die én Amerikaans én vrouwelijk is. “De camera’s zouden nergens anders meer op gericht zijn”, denkt hij.

“In de NASCAR zien we dat ook al. Ze krijgt daar net zo veel aandacht als bijvoorbeeld Dale Earnhardt jr.”, zo trekt Haas de vergelijking met de misschien wel bekendste NASCAR-coureur van het moment, die uit een echte NASCAR-dynastie komt.

In gesprek met de BBC herhaalt Haas dat het fantastisch zou zijn om Patrick te strikken – ‘een grootse Amerikaanse coureur in een Amerikaanse auto, dat is awesome‘ – maar erkent hij dat er ‘ook veel problemen zijn’ met zijn plan.

In de eerste plaats is het, zoals Haas zelf al toegeeft tegenover NBC ‘enorm moeilijk om de stap van NASCAR naar de Formule 1 – of andersom – met succes te maken’. “Ik denk zelfs dat het bijna onmogelijk is.”

Daarnaast heeft Patrick vorig jaar nog laten optekenen niet echt interesse te hebben in een switch naar de Formule 1, terwijl ook haar leeftijd tegen haar spreekt: Patrick is inmiddels al 32 en Haas’ team verschijnt pas in 2016 op de grid.

Wat een overstap verder onwaarschijnlijk maakt, is dat Patrick na 2011 de IndyCar Series waarin ze reed mede voor NASCAR verruilde omdat ze genoeg had van alle weg- en stratencircuits uit de IndyCars en ze daarop – één podiumplek daargelaten – zelden uitblonk.