Teambaas en eigenaar Gene Haas weet dat er in 2016 veel fouten gemaakt gaan worden door zijn debuterende Formule 1-team, Haas F1. “Maar daar zullen we van leren.”

Dat verklaart de Amerikaan in gesprek met Sports Business Daily. Gevraagd naar zijn verwachtingen voor komend seizoen, erkent Haas dat het in zekere zin een leerjaar wordt. “Want het is alsof we naar een feestje gaan zonder te weten wat voor feest het is. We hebben natuurlijk wel de kans gehad van de zijlijn de kunst af te kijken bij de andere teams, maar als je het zelf moet doen, is het toch een ander verhaal. Dat valt niet te vergelijken.”

“We hebben ons goed voorbereid, maar het draait uiteindelijk toch ook om ervaring”, weet Haas. “Ondanks dat ik denk dat we het goed kunnen doen, hebben we nog veel te leren. We zullen ongetwijfeld ook veel fouten gaan maken als team, maar daar zullen we van leren. We zullen van race tot race beter worden.”

Wat daarbij moet helpen is dat Haas in Romain Grosjean een ervaren en hoog aangeschreven coureur heeft vastgelegd als kopman, terwijl het ook de voormalige Ferrari-testrijder Esteban Gutiérrez heeft gestrikt.

“Romain heeft de ervaring van vorig jaar wat betreft de circuits, banden en verschillende strategieën die je kan hanteren, terwijl Esteban al bekend is met de simulator en apparatuur die we van Ferrari gaan gebruiken. Ze vullen elkaar in dat opzicht dus goed aan en kunnen het team zo helpen. Waar alle andere teams immers over enorm veel data beschikken van de afgelopen seizoenen, daar moeten wij nog beginnen met het vergaren van dat soort referentiemateriaal. Aan het eind van 2016 zullen we daar echter over beschikken, waardoor het daarna beter zal gaan.”

Geen testrijder
Wat Haas verder nog aangeeft, is dat hij geen (Amerikaanse) testcoureur zal contracteren om in eigen land goede sier te maken. Volgens de zakenman heeft Haas F1 sowieso geen eigen testrijder nodig. “Tegenwoordig heeft een testrijder eigenlijk alleen iets te doen als één van de vaste coureurs niet kan rijden. We hebben dus geen grote behoefte aan een reserve. Als we een reservecoureur kunnen delen met Ferrari of een ander team, is het wel best.”