Bernie Ecclestone verkondigde afgelopen weekend in Bahrein dat de Amerikaan Gene Haas toestemming heeft gekregen om in 2015 een eigen Formule 1-team te beginnen, maar Haas weet nog van niks.

“We hebben twee nieuwe teams toegelaten”, verklaarde Ecclestone in Bahrein, daarbij aangevend dat het project van Haas er daar één van is en van zowel Ecclestone zelf alsmede van FIA-president Jean Todt toestemming heeft gekregen om met ingang van 2015 mee te doen in de Formule 1.

Duidelijke woorden, maar Haas laat in interview met Motorsport-Total echter weten daar (nog) niet van op de hoogte gesteld te zijn. “Ik heb niks van de FIA gehoord”, vertelt hij. “Maar als Bernie het zegt”, zo redeneert Haas, “Dan zal het wel kloppen, want hij heeft het toch voor de helft van het zeggen.”

De andere helft die over het toelatingsproces gaat, de FIA van Jean Todt, is er echter nog niet uit, meldt diezelfde Todt: “We maken pas over een paar dagen een beslissing”, zegt de Fransman. “De kandidaat-teams moeten eerst hun plannen nog presenteren.”

Door deze woorden van Todt lijkt het erop dat Ecclestone voor zijn beurt heeft gesproken, maar Motorsport-Total stelt dat Todt mogelijk niet helemaal op de hoogte is. Volgens informatie van de Duitse publicatie hebben de kandidaat-teams hun plannen al ruim en breed voorgelegd aan de FIA, waarbij onder meer veiligheidsgedeputeerde Charlie Whiting aanwezig is geweest.

Hoe dan ook, het ziet het er naar uit dat een beslissing niet lang meer op zich laat wachten, en dat is volgens Haas maar goed ook: “Want we hadden eigenlijk verwacht twee maanden geleden al te horen of we toegelaten worden of niet.”

“Het kan best zijn dat het gewoon wachten is op al het papierwerk van de FIA en dat het nog een paar weken duurt voor we officieel toestemming krijgen, maar veel meer tijd dan dat moet het ook niet gaan kosten”, waarschuwt de Amerikaan.

“Ondanks dat we al aardig wat voorbereidend werk hebben gedaan en veel verdere plannen hebben klaarliggen, kun je namelijk pas echt aan de slag en contracten tekenen met leveranciers als je de licentie van de FIA binnen hebt. Als het over een paar weken zover is, kunnen we in 2015 op de grid staan, maar als het een kwestie van maanden wordt, dan lukt dat niet.”