De Amerikaan Gene Haas, die in 2016 met zijn eigen Formule 1-team op de grid hoopt te staan, heeft verklapt dat hij waarschijnlijk gaat bieden op een deel van de inboedel van het failliete Marussia.

Nu Marussia definitief ter ziele is gegaan, zal een groot deel van het eigendom van het team onder de hamer gaan. De veiling opent vandaag (dinsdag) en loopt door tot en met zondag. Op de eerste veilingsdag worden er zaken zoals teamkleding, show auto’s en onderdelen van 2013 en daarvoor geveild. Dat zal niet van zoveel waarde zijn voor Haas, maar vanaf woensdag wordt het de moeite waard voor de Amerikaan.

Vanaf dan kan er namelijk geboden worden op apparatuur en werktuigen voor op de fabriek en het circuit, net als op de trailers van het team. Op zondag gaan Marussia’s 2014-bolides en bijbehorende onderdelen – krachtbronnen uitgezonderd – vervolgens onder de hamer, net als de pitsapparatuur. Het windtunnelmodel van Marussia’s 2015-auto wordt naar verluidt ook geveild, al wordt dat niet specifiek genoemd op de veilinglijst.

De veiling is hoe dan ook interessant voor een renstal in opbouw, dus Haas heeft aan The Guardian laten weten er mogelijk aan deel te nemen. “We hebben gezien wat er allemaal geveild gaat worden en ik denk dat we op het een en ander gaan bieden”, vertelt hij.

Haas herhaalt ondertussen ook nog maar eens dat hij niet verontrust is door het faillissement van Marussia en de onder curatele plaatsing van Caterham: “Als ons plan net zo in elkaar zou steken als dat van die teams, zou het met ons niet heel anders aflopen, dus wij gaan het anders aanpakken.”

Om te beginnen is Haas niet van zins om alles zelf te doen, benadrukt hij. “Dat lijkt wel deel te zijn van de Engelse mentaliteit van veel van de teams, maar wij gaan niet alles in eigen huis ontwikkelen en produceren. Dat is geen onderdeel van ons plan.”

Haas heeft eerder al aangekondigd de thuisbasis van zijn Haas F1 Team in het Amerikaanse North Carolina te houden, maar ook een uitvalsbasis in Engeland neer te zetten. Nu de Marussia-fabriek in Banbury wellicht in de verkoop gaat, overweegt Haas ook daar een bod op te doen. “We hebben al een aantal locaties bekeken, maar ik denk dat het geen kwaad kan ook eens een blik te werpen op Marussia’s oude hoofdkwartier.”