Het in opbouw zijnde Haas F1 Team heeft geen haast met het vastleggen van coureurs voor als het in 2016 haar entree maakt: “We gaan dat pas na de zomer doen.”

Gene Haas, de naamgever en eigenaar van het Amerikaanse Formule 1-team in de dop, vertelt aan Motorsport.com dat hij pas ‘later in het seizoen’ coureurs wil strikken: “Want pas dan weet je wie er allemaal beschikbaar zijn.”

“Het draait om timing, dus het wordt waarschijnlijk pas na de zomer”, verduidelijkt Haas, die merkt dat er steeds meer coureurs interesse tonen voor zijn team: “Naarmate de organisatie verder op poten wordt gezet en het team vorm krijgt, neemt iedereen ons steeds serieuzer.”

Voor Haas is dat goed, want hij wil ‘serieuze coureurs’ hebben, waarbij hij in ieder geval één coureur met Formule 1-ervaring wil contracteren. Volgens Günther Steiner, de aangewezen teambaas van Haas, is dat noodzakelijk: “Je hebt iemand nodig die het team kan leiden”, zegt hij tegen Autosport.

Volgens Steiner is het verder zo dat Gene Haas ook graag een Amerikaan in de gelederen zou hebben. Maar: “Alleen een Amerikaans paspoort is niet genoeg. Het moet ook wel iemand zijn die kan rijden en al enige successen heeft gekend.”

De Amerikaanse GP2-coureur Alexander Rossi wordt steevast als mogelijkheid genoemd, maar hij heeft alleen test- en geen race-ervaring in de Formule 1. Rossi weet dan ook dat hij Haas met resultaten in de GP2 moet overtuigen. Wie verder met Haas in verband is gebracht, is Esteban Gutiérrez.

Gutiérrez is testrijder bij Ferrari, wat niet geheel toevallig de technische partner van Haas is. De Mexicaan is verder interessant omdat hij twee seizoenen voor Sauber heeft geracet, er enkele grote sponsoren achter hem staan en zijn nationaliteit mogelijk ook aantrekkelijk is voor het Amerikaanse team.

Dat Haas en Steiner afgelopen weekend in Spanje in de paddock met Gutiérrez hebben gesproken, zal dan ook geen verrassing zijn. Daarnaast zat Steiner ook nog om de tafel met de Italiaanse Ferrari-protegé Raffaele Marciello, die dit jaar door de Scuderia als testrijder bij Sauber is gestald.

Foto, van links naar rechts: Esteban Gutiérrez in gesprek met Gene Haas, Haas-topman Joe Custer en Günther Steiner.