*

Hagibis lijkt nog genadig voor Suzuka en omgeving

André Venema

André Venema

12 oktober 2019 12:08

Hagibis lijkt nog genadig voor Suzuka en omgeving

De grote storm bleef tot het einde van de middag uit, de regenval was langdurig maar minder zwaar dan verwacht. De vooraf zo gevreesde tyfoon Hagibis bleek aan het begin van de avond in tegenstelling tot Tokio nog redelijk genadig voor Suzuka en omgeving.

De supermarkt in de Aeon Mall gaat ’s ochtends om 8 uur gewoon open, de herenkapsalon een straatje verderop ook, treinen rijden volgens schema op de minuut. De kleine lobby van het Comfort Hotel in Shiroko, op vijf kilometer van Suzuka Circuit voor veel journalisten de uitvalsbasis, bruist voor het eerst sinds jaren. De wifi op de meeste kamers is traag en niet best, beneden wel. Vandaar. En er is koffie en thee.

Lees ook: Suzuka zaterdag gesloten: Kwalificatie zondagnacht 03.00, race om 07.00

Het journaille is in de lobby van het hotel aan het tikken geslagen.

Met het kijken van films, het tikken van blogs, sfeerverhalen en nieuwsbijdragen doodt bijna iedereen de tijd. Een vrije zaterdag bij een Grand Prix, het is voor de meeste journalisten zichtbaar wennen. BBC Radio maakt er het beste van: er wordt in de lobby een geïmproviseerde live-uitzending gemaakt. Thema: veel Hagibis en een beetje Formule 1. De regen gutst tegen de ramen, de wind kan de bomen niet kraken. Telefoons rinkelen onophoudelijk. Steeds moet die ene vraag worden beantwoord: zijn jullie veilig? Hagibis is een van de krachtigste tyfoons van de laatste vijftig jaar.

Op tien minuten lopen van het hotel is de zee. De golven zijn woest, maar niet verontrustend hoog zoals op tv-beelden bij andere plekken in het land. In de lobby loopt een Japanse collega uit Tokio al uren te ijsberen, hij volgt het nieuws over Hagibis op de voet. De man heeft net een nieuwe auto gekocht en vergeten zijn auto in de garage te parkeren, vertelt hij. Die staat nu voor zijn woning naast een rivier die op het punt van overstromen staat.

Lees ook: Overzicht: Wanneer de kwalificatie in het water valt

In Suzuka en omgeving valt de schade tot het begin van de avond heel erg mee. De piek die tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s lag, verontrust bijna niemand. De eerste Japanners begeven zich tegen het einde van de middag weer op straat, de bars en restaurants verwijderen de zandzakken voor de deur en gaan weer in bedrijf. De organisatie van de Formule 1 heeft de enige juiste beslissing genomen door de zaterdag uit het programma te gooien. Zondag gaan de poorten als het goed is weer vroeg open. Volgens de meteorologen wordt het een half bewolkte dag met dik twintig graden. Er blijft wel een stevige wind over het circuit blazen.

Hagibis blijft de hele dag mild voor Suzuka, maar is nog niet uitgeraasd.