Het is niet voor het eerst dat het tijdschema van een Grand Prix moest worden omgegooid vanwege barre weersomstandigheden. Vooral in Japan kan het flink tekeer gaan.

Vanwege de tyfoon Hagibis blijft Suzuka vandaag uit voorzorg gesloten, de derde vrije training is afgelast en de kwalificatie wordt morgenochtend verreden, mits de omstandigheden het dan wel toelaten. Mocht er ook dan niet gereden kunnen worden, geldt de uitslag van de tweede vrije training als startopstelling voor de race, ervan uitgaande dat die wel kan doorgaan. Uitstel van de kwalificatie is vaker voorgekomen:

Lees ook: Suzuka blijft zaterdag gesloten: VT3 afgelast, kwalificatie en race op zondag

Japan 2004

In 2004 nadert tyfoon Ma-on het circuit van Suzuka. Op de vrijdag gaat al een aantal coureurs van de baan onder de erbarmelijke omstandigheden. De tyfoon bereikt snelheden tot 160 kilometer per uur, brengt veel regen met zich mee en nadert het circuit, waarop de FIA besluit om Suzuka op zaterdag uit voorzorg te sluiten. Michael Schumacher wint ’s zondags uiteindelijk de race op een opdrogende baan.

Japan 2010

Zes jaar na Ma-on wordt Japan opnieuw getroffen door zware regenbuien als gevolg van een storm. In tegenstelling tot 2004 besluit de FIA om de situatie af te wachten. Het is wachten tot er een drogere periode komt, maar die blijft uit op zaterdag. De teams vermaken zichzelf door met miniatuur boten, gemaakt van allerlei materialen zoals blikjes, een race te houden in de verregende pitstraat. De kwalificatie wordt alsnog uitgesteld tot de zondag. Sebastian Vettel zegeviert in een zonovergoten Japan.

Australië 2013

In Australië is er geen sprake van een tyfoon of storm, maar er is genoeg regen om de kwalificatie te onderbreken. Q1 vindt plaats nadat de start daarvan is uitgesteld, maar daarna stopt de kwalificatie mede dankzij de intredende zonsondergang. De coureurs vervolgen de kwalificatie op zondag met Q2 en Q3. Kimi Räikkönen pakt in de Lotus zijn twintigste Grand Prix-zege.

Amerika 2015

Het is kletsnat tijdens de derde vrije training in Austin. De kwalificatie wordt met dertig minuten uitgesteld, en deze blijft ook uitgesteld worden. De coureurs vermaken in de tussentijd het publiek, zoals Daniel Ricciardo die danst met teamgenoot Daniil Kvyat. Drie uur na de oorspronkelijke start van de kwalificatie volgt het bericht dat de kwalificatie op zondag verreden wordt. Opnieuw is het kletsnat tijdens Q3, waardoor de startvolgorde bepaald wordt door de uitslag van Q2 en Nico Rosberg van pole vertrekt. Lewis Hamilton wint uiteindelijk de race.