Volgens oud-Formule 1-coureur Mika Häkkinen heeft de Grand Prix van Duitsland aangetoond dat de Formule 1 onvoorspelbaar is. Daarmee reageert de Fin op de kritiek die de sport kreeg te verduren na de Franse Grand Prix. De tweevoudig wereldkampioen verwacht daarnaast een mooi gevecht in Hongarije tussen Mercedes, Ferrari en Red Bull.

”De regenrace in Hockenheim herinnerde ons eraan dat zelfs aan de top in de Formule 1 iedereen menselijk is, en dat zelfs de beste coureurs fouten maken”, begint Häkkinen zijn column voor Unibet. ”Uiteindelijk maakte Verstappen minder fouten dan de meeste coureurs. Hij corrigeerde zijn 360-spin om zo zijn tweede zege te pakken in drie races, terwijl de chaos om hem heen regeerde.”

Mercedes hoopte op een memorabel weekend, maar het eindigde in tranen. Valtteri Bottas viel uit, terwijl Hamilton crashte en door kon. ”In het weekend dat Mercedes haar tweehonderdste Grand Prix-start en het 125-jarige jubileum van de autosport vierde, maakte het dominante team een aantal slechte beslissingen. Ik won mijn beide wereldkampioenschappen met Mercedes-motoren, dus ik weet hoeveel deze thuisrace voor ze betekent. Hun teleurstelling was duidelijk te zien”, aldus de tweevoudig wereldkampioen.

Lees ook: Hamilton wilde opgeven tijdens Grand Prix van Duitsland: ‘Retire the car!’

Foto: Motorsport Images

‘Snap zijn frustratie’
”Regen zorgt ervoor dat alles voor iedereen gelijk is. Zelfs de meest geavanceerde strategiesoftware en ervaren engineers hadden moeite met deze snel veranderende omstandigheden. Coureurs maakten fouten en de rondetijden schommelden heel erg”, aldus Häkkinen.

Tijdens de race crashten zowel Charles Leclerc als Lewis Hamilton. Voor Leclerc eindigde de race, terwijl Hamilton met moeite, en geluk dat beide Alfa Romeo-coureurs tijdstraffen kregen, twee punten pakte. ”Ik kan de frustratie van Charles begrijpen. Ik maakte het in België in 2000 ook mee, toen ik spinde terwijl ik aan de leiding lag waardoor ik weer moest vechten voor de overwinning. Voor Leclerc was er geen herstel mogelijk, omdat hij met zijn Ferrari vastzat onder de reclameborden van Mercedes”, aldus de ‘Flying Finn‘ over de crash van Leclerc.

Foto: Motorsport Images

‘Verwacht een mooie strijd in Hongarije’
Häkkinen geeft Hamilton niet de schuld voor zijn crash. ”Vroeg of laat gaat een Formule 1-auto met 1000 pk, op verkeerde banden in de regen, crashen!”, zegt de Fin. ”Het was een onschuldige crash, maar wel een met grote gevolgen. Hij moest de verkeerde route pakken naar de pits, wat hem een straf opleverde. Daarnaast rekende het team er niet op en stonden ze niet klaar. Vanaf dat moment zag de race er totaal anders uit”, aldus Häkkinen.

De overwinning van Verstappen met Red Bull is een opsteker voor de komende race volgens de tweevoudig wereldkampioen. ”Red Bull-Honda zal zeker sterk zijn op het circuit waar vaak het chassis belangrijker is dan de topsnelheid. Het chassis van Red Bull zou goed moeten werken rond de bochten van de Hongaroring. Maar nu ze een degelijke Honda-motor hebben verwacht ik een mooie strijd tussen Mercedes, Ferrari en Red Bull”, blikt Häkkinen vooruit.

Lees ook: Voorbeschouwing GP van Hongarije: Ego’s Barrichello en Schumacher botsen in 2010