De samenwerking met zijn nieuwe Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas is volgens Lewis Hamilton nu al beter dan die met al zijn voorgaande teamgenoten.

Dat vertelt Hamilton, die de laatste jaren natuurlijk grotendeels op voet van oorlog stond met zijn vorige teamgenoot Nico Rosberg, in gesprek met Formula1.com. “Ik heb het gevoel dat mijn werkrelatie met Valtteri nu al beter is dan deze met eerder met eerdere teamgenoten was.”

“Wat ik fijn vind aan het werken met Valtteri, is dat het volledig draait om wat zich op het circuit afspeelt. Wat daar buiten gebeurt, blijft er buiten. We zijn ook volledig transparant naar elkaar toe. We spelen geen spelletjes. Dat bevalt me goed.”

Wat volgens Hamilton verder helpt, is dat Bottas het ‘gewoon zo goed mogelijk wil doen in zijn eerste jaar bij Mercedes’. Drievoudig wereldkampioen Hamilton wil nieuwkomer Bottas (die overigens wel vier jaar Formule 1-ervaring heeft) daarbij de informatie geven die hij nodig heeft om te leren wat nodig is.

De relatie met Bottas zal los van wat op de baan gebeurt dus wellicht wat minder spectaculair zijn dan die met Rosberg, met wie Hamilton ook een verbale en psychologische strijd uitvocht. Dat denkt ook Hamilton: “Valtteri en ik doen ons zegje straks gewoon op het circuit.”

Toch valt er volgens Hamilton genoeg te lachen met Bottas, hoewel die niet als praatjesmaker bekendstaat. “Hij is erg gevat en maakt grappige opmerkingen, wat je misschien niet zou verwachten van een Fin”, lacht Hamilton, doelend op de reputatie van Finse coureurs als onderkoeld.

Hamilton en Alonso vochten in 2007 bij McLaren om de titel, maar Ferrari’s Kimi Räikkönen ging daar uiteindelijk mee aan de haal.

Eerdere teamgenoten
Hamilton debuteerde in 2007 in de Formule 1 en had het bij McLaren flink aan de stok met teamgenoot (en titelrivaal) Fernando Alonso. In de twee jaar daarna ging het goed met Heikki Kovalainen, ook al een Fin, naast zich bij McLaren, waarbij Kovalainen duidelijk meer een rol op het tweede plan had.

Van 2010 tot en met 2012 kreeg Hamilton in Jenson Button een landgenoot naast zich bij McLaren. Tussen de Britten ging het grotendeels goed, ondanks enige momenten van frictie, ook omdat Hamilton zelf niet de makkelijkste jaren doormaakte.

In 2013 ging Hamilton naar Mercedes, waar Rosberg dus zijn teamgenoot was. De twee jeugdvrienden stonden aanvankelijk op goede voet met elkaar, maar toen ze vanaf 2014 eenmaal om titels begonnen te vechten, bleef er ondanks een onderliggende basis van respect weinig over van hun goede relatie.