“Een erg gek weekend.” Een andere omschrijving heeft Lewis Hamilton niet voor zijn tijd in Sotsji, waar hij zowel zaterdag als zondag niet echt in het stuk voor kwam. De Brit denkt echter te weten waar het voor hem verkeerd ging.

Vierde. Dat stond er zowel na de kwalificatie als race achter Hamiltons naam. In de kwalificatie kwam hij meer dan een halve seconde te kort op snelste man Sebastian Vettel en was hij ruim vier tienden trager dan zijn eigen teamgenoot Valtteri Bottas, die derde was.

In de race ging de strijd ook tussen die twee coureurs, die 36 seconden voor Hamilton finishten. Hamilton zelf kon ook de strijd niet aan met de nummer drie, Ferrari’s Kimi Räikkönen. Hij kwam 25 seconden te kort om met de Fin om het podium te knokken.

“Een erg, erg gek weekend”, blikt Hamilton er tegenover ESPNF1 op terug. “De laatste keer dat ik zo’n moeilijk weekend had, was denk ik vorig jaar in Bakoe.” In Bakoe maakte Hamilton toen flink wat fouten en finishte hij de race als vijfde. Zondag deed hij dat in Sotsji dus een plekje beter.

“Toch deed ik geen moment echt mee”, erkent Hamilton. “Qua pace denk ik wel dat ik alsnog met Kimi had kunnen vechten, maar de auto raakte telkens oververhit”, baalt hij na, al is er ook goed nieuws: “Ik denk dat ik tijdens de race wel begreep waar ik het verloor en waarom het tempo er niet was.”

Meer goed nieuws is er voor Hamilton in de zin dat zijn teamgenoot Bottas de race won en zo een derde zege uit vier races van Vettel voorkwam: “Dat is goed en precies wat we als team willen. Dat Valtteri voor de Ferrari’s is gefinisht voorkomt ook dat Sebastian te ver voor komt te liggen in het WK.”