Hij heeft er maar drie kwalificaties voor nodig gehad, maar Lewis Hamilton start morgen in de Grand Prix van China al vanaf de eerste positie. “Dat geeft een onwijs goed gevoel.”

Het gat richting Kimi Räikkönen, die morgen naast hem op de eerste rij staat, bedraagt een kleine drie tienden. “Ik ben heel blij met mijn eerste pole in dienst van Mercedes”, vertelt Hamilton. “Ook wel extatisch. Het was een heel goede ronde. We zijn het hele weekend al goed bezig, dus dat moeten we meenemen naar morgen.”

“We waren in de eerste twee sessies al snel. Het blijft lastig om dat kunstje in de derde kwalificatie te herhalen”, meent de wereldkampioen van 2008. “We hebben tien minuten de tijd waarvan we effectief maar drie gebruiken. Mijn opwarmronde was vandaag optimaal, net als mijn snelle ronde.”

Hamilton is zich er bewust van dat de race nog niet verreden is. “De banden spelen hier een belangrijkere rol dan anders. Het is onmogelijk om veel rondjes met de optieband te rijden. De eerste stint wordt dus voor iedereen een korte, behalve voor Kimi. Hij weet ze toch iets beter aan de praat te krijgen. Het wordt een zware race, maar hopelijk eindigen waar we starten.”