Met zijn negende zege van het seizoen kan de titel Lewis Hamilton haast niet meer ontgaan. Teamgenoot en rivaal Nico Rosberg zag zijn hoop op het kampioenschap ondertussen vervliegen door technische pech.

Rosberg begon de race van poleposition en hield de leiding bij de start en in de eerste paar bochten in duel met Hamilton. De Duitser hield zijn teamgenoot eveneens onder controle bij de hervatting na de vroege eerste safety car-periode, maar kort daarvoor had het noodlot al toegeslagen: het gaspedaal was stuk gegaan en kwam – zoals Rosberg aan Motorsport.com vertelt – ‘steeds verder naar voren in de cockpit’.

“Ik moest mijn hele been omhoog tillen om van het gas te gaan, waardoor mijn knie tegen het stuur kwam en ik niet meer kon sturen”, vertelt de coureur die kort daarop de leiding verloor aan Hamilton, terugzakte en vervolgens ook moest opgeven. “Dit is soms echt een hele zware sport”, verzucht hij tegenover de BBC. “Het was een gevaarlijk probleem, en uiteraard ook zeer spijtig om de race zo te eindigen. Ik had anders echt kunnen winnen.”

“De situatie in het kampioenschap wordt er uiteraard niet makkelijker op als zelfs dit soort op zich hele normale dingen al fout gaan, maar ik zal niet opgeven”, belooft Rosberg, die door zijn nulscore naar de derde plek in het WK is gezakt, 73 punten achter kampioenschapsleider Hamilton en zeven punten achter de nieuwe nummer twee Sebastian Vettel.

Hamilton
Waar Rosberg de pers teleurgesteld te woord staat, kan Hamilton op het erepodium zijn geluk niet op. “Ik weet dat ik het altijd zeg, maar ik ben het team erg dankbaar voor hoe het dit jaar gaat. De auto was weer fantastisch en ik ben trots op wat we samen allemaal bereiken. Ik leef op het moment mijn droom”, glundert de coureur die er verder erg gelukkig mee is dat hij inmiddels meer zeges heeft dan zijn jeugdheld Ayrton Senna.

Wat Hamilton wel jammer vindt, is dat hij eigenlijk weinig te doen had in de race. “Ik had me echt op een fel duel met Nico verheugd. Het was ook spannend in het begin en jammer dat we niet meer met elkaar konden knokken, terwijl het voor het team ook zuur is dat we maar met één auto de finish hebben gehaald”, weet Hamilton, wiens formatie er daardoor niet in is geslaagd in Rusland al beslag te leggen op de constructeurstitel.

Mercedes kan deze overigens nog wel toebedeeld krijgen, in het geval de als vijfde gefinishte Ferrari-coureur Kimi Räikkönen nog straf krijgt voor zijn aanvaring met Valtteri Bottas en plekken moet inleveren. De wedstrijdleiding moet zich echter nog over dit incident buigen.