Lewis Hamilton is dit jaar een vaste gast op de voorste startrij, toch had hij niet gedacht er ook in Canada te mogen staan na een moeizame zaterdag.

Hamilton was gisteren de snelste man in Montreal, maar had het vandaag onder warmere omstandigheden beduidend lastiger. “Het was inderdaad moeilijker voor ons vandaag”, zegt hij in de persconferentie na afloop van de kwalificatie.

“Het was lastig om de banden aan de praat te krijgen”, aldus Hamilton. “Gelukkig had ik nog een nieuw setje voor Q3. Ik ben erg blij dat ik daarmee de tweede plaats heb gehaald. Ik had niet verwacht op de eerste rij te komen, dus daar neem ik zeker genoegen mee.”

Jenson Button kwam met de hakken over de sloot in Q3 en bleef daarin op de tiende plaats steken. Achteraf noemt hij het een fout om nog naar buiten te gaan in het slotdeel van de kwalificatie. Nu moet hij starten op het setje banden waarmee hij een tijd noteerde, terwijl hij anders nog had kunnen kiezen. 

“We wilden toch op de hardere band starten, dus het was beter geweest om in de pits te blijven”, stelt Button. “We hadden geen superzachte meer over en het zou altijd moeilijk zijn om anderen te verslaan op de zachte banden. Maar je wilt altijd kijken of er nog wat te halen valt.” 

Button weet echter als geen ander dat de Grand Prix van Canada niet altijd volgens plan verloopt: “Ik heb morgen dus niet het ideale uitgangspunt, maar het wordt waarschijnlijk een zeer warme race, dus misschien brengt dat nog wat verrassingen.”