Het opdrogende asfalt van Silverstone was tijdens de kwalificatie best verraderlijk. Lewis Hamilton vond dat niet erg, en reed overtuigend naar zijn vijfde pole voor eigen publiek.

“Ik vind het wel lekker als het een beetje verraderlijk is”, zei Hamilton na afloop van de kwalificatie. “Als Engelse racer ben ik opgegroeid met deze omstandigheden. Ik voel me er prima op mijn gemak bij.”

Hamilton genoot van de snelle bochten op Silverstone, die dankzij alle extra downforce van de nieuwe generatie F1-auto’s nog sneller zijn geworden. De beroemde bochtecombinatie Maggotts-Becketts is nu volgas, vertelt Hamilton. “Dat was echt ongelofelijk.”

Al even ongelofelijk was de enorme voorsprong waarmee Hamilton de concurrentie opzij zette. Kimi Räikkönen was een halve seconde langzamer. Hamiltons Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas moest zelf zeven tienden toegeven. Het was Hamiltons 67ste pole position. Hij heeft er nu één minder dan recordhouder Michael Schumacher.

Geen straf
In Q3 was er nog even wat ophef toen Romain Grosjean boos was op Hamilton omdat die hem zou hebben gehinderd in zijn vliegende ronde. Volgens Hamilton was daar geen sprake van. “Zo dicht bij elkaar zat het volgens mij niet.” De raceleiding oordeelde later ook dat de Brit geen straf verdient.

Zondag hoopt Hamilton zijn vierde opeenvolgende zege in zijn thuisrace te pakken. Hij dicht zichzelf een goede kans toe: “Dit is de beste plek om van te starten en de long runs zagen er goed uit.” Hamilton wil voor de fans winnen, benadrukt hij.

Die leken, gezien het luide gejuich waarmee ze Hamiltons pole begroetten, niet boos te zijn op hun idool omdat hij woensdag tijdens de F1-demonstratie in Londen als enige coureur verstek had laten gaan. “Ik voel me top, zeker met zo’n geweldig publiek”, zei Hamilton, die toch leek te beseffen dat hij iets goed te maken had. “Hopelijk vonden jullie mijn rondje mooi.”