“Ik zit in een rare situatie”, weet Lewis Hamilton. Door zijn zege in Brazilië wordt de titelstrijd in Abu Dhabi beslist. WK-leider Nico Rosberg ziet dat met vertrouwen tegemoet.

Hamilton ook, wat zijn eigen rijden betreft. “Ik ben super blij dat ik iedereen heb verslagen in de regen van Brazilië. Waaronder Nico, die natuurlijk met dezelfde auto rijdt. Hij presteert op de top van zijn kunnen, maar kon me niks maken in de race”, geniet Hamilton na.

Wat de Mercedes-coureur echter weet, is dat het in zekere zin weinig uitmaakt dat hij zo goed rijdt als hij nu doet. “Want ik heb in het begin van dit jaar al zoveel verloren. Ik zit daardoor in een rare situatie voor de laatste race, maar ik geef niet op”, belooft de titelverdediger.

Aan winnen in Abu Dhabi heeft Hamilton echter niet per se genoeg om zijn derde wereldtitel op rij veilig te stellen. Als Hamilton wint en Rosberg tweede of derde wordt, gaat het kampioenschap alsnog naar de Duitser. “Zoals het nu gaat, is Nico super moeilijk te verslaan.”

“Meer dan winnen in Abu Dhabi, kan ik er echter niet aan doen”, beseft Hamilton, die er bijvoorbeeld van baalt dat Red Bull hem in Brazilië niet kon helpen, door met Max Verstappen of Daniel Ricciardo voor Rosberg te finishen. “Zij maakten echt een strategische blunder”, verzucht hij tegenover Sky Sports.

“Het team vertelde me dat de Red Bulls op een gegeven moment voor intermediates gingen, maar ik wist dat ze het daarop niet zouden redden. Echt jammer, maar ik heb daar natuurlijk geen invloed op.”

Gevraagd door Sky Sports of hij vindt dat Rosberg zo het nodige geluk heeft gehad, antwoordt Hamilton dat hij het ‘ongelofelijk’ vindt. “Daar lijkt geen einde aan te komen.”

Formula One World Championship 2016, Round 20, Brazilian Grand Prix, Sao Paulo, Brazil, Sunday 13 November 2016 - Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG F1 celebrates his second position with the team in parc ferme.

Rosberg kon leven met zijn tweede plek op Interlagos.

Rosberg
Geluk of niet, Rosberg geeft toe dat het hem goed deed om te zien dat Red Bull de gok waagde. “Wij kunnen ons dat soort strategische risico’s in onze situatie niet veroorloven, dus het was goed om te zien dat onze strategie de juiste bleek.”

Toen Verstappen voor Rosbergs neus bijna de muur in schoof en langzaam weer op gang kwam op het rechte stuk, had Rosberg hem volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff overigens ook al kunnen inhalen. “Maar er hingen gelijk gele vlaggen en daarom durfde Nico het niet aan.”

Hoe dan ook, met twaalf punten voorsprong blikt Rosberg vooruit op een ‘geweldig en spannend’ finaleweekend in Abu Dhabi. “Het wordt er ongetwijfeld een flinke strijd. Ik wil de race natuurlijk winnen en daar ga ik dan ook voor.”

“Ik bewaar goede herinneringen aan het Yas Marina Circuit, al heb je daar nu natuurlijk niks aan. Maar ik voel me goed, dus we zien wel.”