Na vier polepositions op rij moest Lewis Hamilton in Oostenrijk genoegen nemen met de tweede startplaats, achter polesitter Charles Leclerc. “Het was niet de soepelste sessie”, erkent hij.

“Leclerc is het hele weekend al snel en wij konden daar vandaag niet aan tippen”, verklaart Hamilton. “Het was lastig om een goede positie te vinden op de baan. Ik reed telkens vooraan, zodat ik geen slipstream had. Gelukkig was mijn laatste ronde wel in orde. Het was even stressen, maar ik ben dankbaar voor dit resultaat.”

Hamilton staat tussen Leclerc en Verstappen op de startgrid. “De jonge gasten zijn erg snel tegenwoordig”, zegt hij met een glimlach. “Ik zal de oudere garde goed proberen te vertegenwoordigen. Maar ik verheug me om met deze getalenteerde coureurs te knokken. Het is ook goed om te zien dat er drie verschillende teams in de topdrie staan.”

Voor Hamilton is het nog wel even afwachten of hij daadwerkelijk als tweede van start mag gaan. Hij moet zich nog melden bij de stewards omdat hij in Q1 in de weg reed van Kimi Räikkönen, die wel gewoon doorstroomde naar het vervolg van de kwalificatie. “Ik heb de beelden nog niet teruggezien”, reageert Hamilton. “Ik deed het niet expres en het had geen invloed op de uitslag.”

Valtteri Bottas stond de afgelopen twee edities op poleposition in Oostenrijk, maar dat zat er vandaag niet in. “Natuurlijk had ik meer verwacht”, stelt hij. “Maar Ferrari was buiten bereik. De tweede plek was realistisch, maar we hadden wat problemen met de communicatie, timing en verkeer op de baan.”

In tegenstelling tot Ferrari gaat Mercedes morgen op de mediumbanden van start. “Zij zullen aan het begin sterker zijn op de zachte banden, maar hopelijk hebben wij daarna het voordeel”, zegt Bottas. “Het geeft ons iets meer opties qua strategie.”