Mercedes zal de komende periode ‘een beetje voorzichtiger’ zijn met de hoeveelheid experimenten met de afstelling, weet Lewis Hamilton. De Brit moest veel van deze experimenten op zich nemen en hoopt dat teamgenoot George Russell deze in de tweede seizoenshelft overneemt.

Dit seizoen worstelt Mercedes om op snelheid te komen en om weer wat snelheid te vinden heeft het team regelmatig met de afstelling zitten experimenteren. Vooral Lewis Hamilton werd daarvoor als proefkonijn gebruikt, wat volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff ook de onderlinge verschillen tussen Hamilton en George Russell in de kwalificaties verklaarde.

Die experimenten pakten dus niet altijd goed uit en Hamilton grapt dat Russell ‘in de tweede seizoenshelft deze experimenten op zich mag nemen’. Mercedes zal die experimenten dan wel ‘voorzichtiger’ aanpakken, denkt Hamilton.

Lees ook: Hamilton: ‘Prestaties in Canada hebben mij en Mercedes veel hoop gegeven’

“We zullen in de toekomst wat voorzichtiger aan doen met de hoeveelheid experimenten, aangezien dit je echt hindert gedurende het weekend”, zegt Hamilton. “Zeker als je slechts twee vrije trainingen op een droge baan hebt en er geen derde vrije training komt, bijvoorbeeld.”

Van het raceweekend in Canada, waar Mercedes opnieuw veel experimenten uitvoerde, heeft het team volgens Hamilton ‘veel geleerd’ en weet het team nu welke verbeteringen er doorgevoerd kunnen worden. “De pace was echt heel goed op zondag, dat was mooi om te zien. Dat was niet altijd het geval met deze auto, het is dus goed om een beetje een gevecht te hebben.”

In Canada stond Hamilton voor het eerst sinds de Grand Prix van Bahrein weer eens op het podium. Dat resultaat – Russell werd vierde – gaf Hamilton ‘veel hoop’. “Het voelde geweldig om in dat gevecht te zitten”, zei Hamilton na de race, doelend op Max Verstappen en Carlos Sainz. “Ik kon ze aan het einde voor even bijhouden. Toen reden ze uiteindelijk weer weg. Maar het heeft mij en het team veel hoop gegeven.”