Op het kletsnatte Autodromo di Monza boekte Lewis Hamilton zijn recordbrekende 69ste poleposition. Na afloop is de Engelsman vooral dankbaar en trots.

“Ik weet niet zo goed hoe ik onder woorden moet brengen hoe ik me voel”, laat Lewis Hamilton na de kwalificatie optekenen. “Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat het me duidelijk wordt wat er vandaag is gebeurd. Ik voel me gezegend na deze waanzinnige dag.”

Hoewel Lewis Hamilton eigenlijk vanaf de eerste minuut de snelste man op de baan was, is hij er zich van bewust dat er nog twee mannen waren die de omstandigheden in hun voordeel dachten te benutten: “De Red Bull-coureurs hebben me hard voor deze poleposition laten werken. Daar ben ik ze dankbaar voor.”

Het weer rond het Autodromo di Monza maakte de kwalificatie tot een lastige opgave, ook voor Lewis Hamilton: “Het zicht was erbarmelijk en een foutje was echt zo gemaakt”, aldus Hamilton, die de uitdagingen van ‘het Engelse weer in het mooie Italië’ als een cadeautje zegt te beschouwen.

Hamilton brak in Q3 zijn op één na laatste getimede ronde af, om er na een bezoek aan de pits nog één keer goed voor te gaan zitten. “Een risico, want voor hetzelfde geld was er nog een gele of rode vlag gekomen. Maar ik gaf alles en mede dankzij het team is het gelukt de poleposition te pakken. Een ben de mannen op het circuit én in de fabriek dan ook verschrikkelijk dankbaar.”