Waar Ferrari zich in de derde vrije training met overtuiging kandidaat stelde voor de poleposition, is het Lewis Hamilton die in de kwalificatie de snelste tijd op de klokken wist te brengen, vóór Sebastian Vettel. Max Verstappen kwam door een motorprobleem niet verder dan Q1.

De strijd om poleposition wordt, geheel volgens de verwachtingen die de derde vrije training schiep, uitgevochten door de Mercedes- en Ferrari-duo’s. Na de eerste runs in Q3 is het Lewis Hamilton die het veld na een verre van perfecte ronde aanvoert, met een gat van net geen twee tienden van een seconde naar Sebastian Vettel. Bottas, Räikkönen en Daniel Ricciardo sluiten achtereenvolgens aan op de plaatsen drie tot en met vijf.

Het is met nog drie minuten te gaan Lewis Hamilton die als eerste zijn eigen snelste tijd aanvalt. In elke sector wint hij een fractie tijd, wat hem een 1:31.678 oplevert. Valtteri Bottas sluit kortstondig aan op de tweede plaats, maar wordt naar de tweede startrij terugverwezen door Sebastian Vettel, die alsnog 0.186 seconde tekort komt voor poleposition. Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo is op het Shanghai International Circuit achter Ferrari’s Kimi Räikkönen op P5 ‘best of the rest’.

Verstappen
Waar de beide Ferrari’s, Mercedessen en Daniel Ricciardo moeiteloos door weten te dringen tot Q3, zit de kwalificatie er voor Max Verstappen al na het eerste kwalificatiedeel op. Motorproblemen spelen hem parten, waardoor hij niet verder komt dan de negentiende tijd.

Boem is ho voor Antonio Giovinazzi.

De Nederlander mag zijn helm dus opbergen na Q1, die wordt beëindigd door een stevige crash van Antonio Giovinazzi bij het opkomen van startfinish. De Italiaan lijkt ongedeerd en plaatst zich alsnog wel knap voor Q2, maar zijn bolide rijdt vandaag geen meter meer.

Hetzelfde geld voor de auto’s van Vandoorne, Grosjean, Palmer en Ocon, die in handen van hun bestuurders niet snel genoeg zijn om een ticket te bemachtigen voor Q2.

Die sessie begint door opruimwerkzaamheden iets later dan gepland en kent qua afvallers weinig verrassingen: Sainz, Magnussen, Alonso en Ericsson voegen zich bij Giovinazzi. Lance Stroll doet zichzelf een groot plezier door zich na een moeizame seizoensstart in Australië te kwalificeren voor Q3. In de slotsessie waarin Lewis Hamilton dus de poleposition naar zich toe trekt, komt de Canadees niet verder dan de tiende plaats.