*

Hamilton wil ‘de allerbeste’ worden, maar waakt voor Verstappen en Leclerc

Nino Stuivenberg

Nino Stuivenberg

7 december 2018 09:00

Hamilton wil ‘de allerbeste’ worden, maar waakt voor Verstappen en Leclerc
Sutton Images

Lewis Hamilton heeft het gevoel dat hij “nog steeds niet op zijn best” is en mikt voor 2019 en 2020 opnieuw op de wereldtitels. “Mijn doel is om ervoor te zorgen dat Ferrari en Red Bull de komende twee jaar geen kampioenschappen winnen.”

Hamilton mag zijn vijfde wereldtitel dan binnen hebben: het is voor hem en Mercedes geen reden om achterover te leunen. In tegendeel zelfs, want Hamilton is nog altijd hongerig. “Ik heb het gevoel dat ik nog niet op mijn best ben”, vertelt de vijfvoudig wereldkampioen op een evenement van sponsor HPE. “Ik ben net onderweg, heb nog steeds veel werk te doen. We hebben net getekend voor twee jaar extra; 2019 en 2020 gaan interessant worden.”

Hamilton is pas 33, maar is toch één van de oudste coureurs.

Hamilton rekent erop dat Ferrari en Red Bull het Mercedes de komende jaren moeilijk maken. “Mijn doel is om ervoor te zorgen dat Ferrari of Red Bull in die twee jaar geen kampioenschappen winnen. Je hebt Red Bull dat nu echt probeert bij ons in de buurt te komen, met de jonge Max Verstappen die een wereldtitel wil winnen”, vertelt hij over zijn concurrent. “En je hebt nu Charles Leclerc bij Ferrari die volgend jaar indruk wil maken.”

Jonge honden
“Deze gasten zijn allemaal een heel stuk jonger”, constateert Hamilton. “Ik ben momenteel één van de oudste coureurs in de Formule 1, wat belachelijk is want ik ben pas 33. Maar deze jongens zijn tegenwoordig allemaal tieners.” Voor Hamilton is de uitdaging om zich met die ‘jonkies’ te meten. “Hoe blijf ik relevant, hoe blijf ik fitter en hoe blijf ik mentaal meer gefocust dan hen? Dat is waar ik me op richt, om hen voor te blijven. Zij zijn jong, maar ik heb ervaring, dat helpt.”

De Brit is er alles aan gelegen om de beste te blijven – net als de afgelopen seizoenen. “Volgende maand ga ik weer zitten en analyseren waar ik beter kan zijn.” Hij geeft daarbij een typerend voorbeeld van zijn ambitie. “Ik heb het team gevraagd mij een e-mail te sturen van een aantal departementen, met de boodschap: wees bot. Ze hoeven me niet te vertellen van wie de e-mail komt, maar vertel me de dingen waarin ik kan verbeteren. Als er dit jaar iets gebeurd is waarbij ik iets beter had kunnen doen of iets zei dat het team benadeelde, bijvoorbeeld.”

Uiteindelijk werkt Hamilton naar zijn ultieme doel toe. “Ik wil de allergrootste worden. Dat betekent dat ik moet verbeteren op alle fronten.” Of het een verwijzing naar de records van Schumacher is laat Hamilton in het midden. Zeker is in ieder geval dat hij ook de komende twee jaar vol voor de titel gaat.