Lewis Hamilton kijkt gefrustreerd terug op zijn kwalificatie. De McLaren-coureur komt te laat over start/finish waardoor hij niet in staat is om nog een laatste snelle ronde te rijden.

De toppers wachten in Japan allemaal tot het laatst om hun snelle ronde te klokken. Dat gaat vaak goed, maar er zitten ook risico’s aan verbonden, zo ondervond Hamilton. Terwijl hij zich opmaakt voor zijn laatste ronde, schiet Mark Webber hem voorbij. Ook Schumacher probeert Hamilton te passeren, maar schiet daarbij over de kerbstones. Hamilton schrikt, gaat even van het gas om wat ruimte te krijgen voor zijn laatste poging, maar geeft daarmee cruciale seconden weg waardoor hij al wordt afvlagt voordat hij kans krijgt zijn laatste snelle ronde te rijden.

Hamilton: “In feite ging het erg goed. Het team heeft geweldig werk geleverd en de auto voelde fantastisch. Ik had het idee dat ik nog een paar tienden over had. Daarbij had ik sterk het gevoel dat ik deze twee heren (doelend op Vettel en Button) in ieder geval had kunnen uitdagen voor pole, maar ik miste dus net de finishvlag.”

Daarbij stelt Hamilton dat het gevaarlijk werd in de laatste bocht. “Jenson reed voor me en ging van zijn gas om ruimte te maken voor zijn snelle ronde. Ik wilde er ook zeker van zijn dat er genoeg ruimte tussen ons was. Maar toen ik bij de laatste bocht aan kwam, zag ik Webber opeens in mijn spiegels en langszij duiken. Michael heb ik helemaal niet gezien. We crashten bijna, het was best gevaarlijk wat hij daar deed.”