Sebastian Vettel stond zelf ook nog te trillen en shaken na zijn zinderende rondje in 1:39.491 over het Marina Bay Street Circuit. Het was genoeg voor poleposition na een gevecht op het scherpst van de snede in Singapore.

Ferrari-coureur Vettel heeft het dit jaar doorgaans aan de stok met de Mercedes-coureurs, maar die kwamen niet in het stuk voor in de kwalificatie. Het was Red Bull, met Max Verstappen en Daniel Ricciardo, dat in Singapore de strijd aanbond met de Scuderia.

In Q1 en Q2 van de kwalificatie was Verstappen ook het snelst, maar Vettel – twaalfde en vierde in deze niet voor de startopstelling tellende delen van de kwalificatie – had het beste voor de laatste heat bewaard in de hete Singaporese nacht.

Dat ziet er bekend uit… “Ze hebben onze bargeboards nagemaakt”, zegt Vettel over Red Bull.

Vettels eerste vliegende rondje bracht hem al op P1, met 0.145 seconde voorsprong. Met een ultiem laatste rondje verdubbelde hij die marge – naar 0.323 – terwijl Verstappen niet meer verbeterde. “Ik heb geen idee waar ik het vandaan haalde”, toont ook Vettel zich verbluft.

“In de derde training en aan het begin van de kwalificatie was het nog een worsteling. De auto was tricky, maar werd beter en beter en beter naarmate de avond vorderde”, verhaalt Vettel, die erkent dat hij misschien wat staat te ratelen: “Ik moet echt even kalmeren. Ik zit nog vol adrenaline.”

Niet gek ook, want Vettels laatste poging ging gepaard met een kusje aan de muur. Misschien wel typerend voor de passie waarmee Vettel reed. “De auto kwam ook echt tot leven”, zegt hij. “Dat is zo geweldig, als je er op dit top circuit echt mee kan doen wat je wil.”

Op pole staat Ferrari’s SF70H volgens Vettel ook ‘waar de auto hoort’. Voor de race rekent hij zich desondanks nog niet rijk. “Het is een lange race en Red Bull is snel. Ik denk dat het close wordt.”

Räikkönen had het niet makkelijk in de kwalificatie.

Räikkönen
In de andere Ferrari reed Kimi Räikkönen naar een vierde tijd, op 0.578 van Vettel. “Ik heb het hier het hele weekend al lastig en de kwalificatie was ook niet makkelijk”, mompelt hij ten overstaan van Ziggo Sport.

“Het gevoel was tijdens de kwalificatie alsnog beter dan elk eerder moment dit weekend, maar was alsnog verre van wat ik wil. Dat is echter vaak zo, dus ik ben blij dat we ondank deze zaken alsnog een redelijk resultaat hebben geboekt.”