Brendon Hartley denkt dat het glansoptreden van teamgenoot Pierre Gasly in Bahrein een vertekend beeld heeft gegeven van waar Toro Rosso begin dit jaar toe in staat is. Tegelijkertijd denkt hij dat er een stap kan worden gezet met een motorupdate voor Canada.

Gasly finishte als vierde in Bahrein, de tweede race van het jaar, maar Toro Rosso had daarna weekends om snel te vergeten in China, Azerbeidjzan en Spanje. In Monaco scoorde het wel weer goed dankzij een zevende plek van Gasly, maar volgens Hartley heeft de uitschieter in Bahrein toch voor verwachtingen gezorgd die niet representatief waren.

“In Bahrein hebben we namelijk alle verwachtingen overtroffen”, vertelt Hartley Autosport. “Voor de start van het seizoen zeiden we nog: ‘luister jongens, de eerste paar races worden heel lastig’. Dat vanwege het inbedden van Honda in ons team en de aerodynamische veranderingen aan de auto.”

“In Bahrein presteerden we vervolgens echter zó goed, dat iedereen verwachtte dat we dat zouden herhalen.” Dat was volgens Hartley echter niet realistisch, omdat Bahrein een perfecte samenloop van omstandigheden was, en die daarna niet meer zo goed samen zijn gevallen. “Sindsdien hebben we de echte race pace niet gehad.”

Toch ziet het er goed uit voor de korte termijn, meent de Nieuw-Zeelander. “Er is licht aan het eind van de tunnel, want in Monaco hebben we een update voor de vloer gebracht en in Canada komt Honda met een motorupdate.” Dat moet het team dan helpen stappen in de goede richting te zetten, want volgens Honda’s motorsportchef Toyoharu Tanabe kijkt het nog altijd tegen een achterstand aan.

Op motorisch vlak zit het volgens Tanabe echter goed qua betrouwbaarheid, maar moet Honda ‘voorzichtig’ zijn om niet te hard voor performance te pushen met updates die het brengt, vertelt hij Autosport. “Het gaat om balans.”

Hartley in actie in Monaco, hij scoorde er niet, Gasly pakte er zes punten.