Patrick Head heeft zijn laatste race erop zitten als director of engineering als Williams. De mede-eigenaar en oprichter van de renstal maakt het jaar nog af, maar neemt dan afscheid van de Formule 1-tak van het bedrijf.

Het vertrek van Head zat er al langere tijd aan te komen. In mei van dit jaar klapte Williams-ceo Adam Parr al per ongeluk uit de school door het bekend te maken, maar tot vandaag heeft Head zich op de vlakte gehouden over zijn afscheid.

Inmiddels dus niet meer, want in gesprek met Autosport kondigt Head aan dat hij na dit jaar geen deel meer zal uitmaken van wat hijzelf ‘het Formule 1-programma’ van Williams noemt: “Ik ga niet met pensioen, maar ga me niet meer met de Formule 1 bezighouden”, deelt de 65-jarige mede.

“Ik ga vanaf 2012 wat werk doen voor Williams Hybrid Power”, vertelt hij over zijn toekomstplannen. “Dat klinkt misschien wat saai en stoffig, maar het is eigenlijk heel erg interessant en op technisch vlak zelfs heel spannend.”

Williams Hybrid Power houdt zich niet alleen met autosport-gerelateerde zaken bezig, maar ook met projecten die op openbaar vervoer gericht zijn. “Ook dat klinkt misschien niet zo spannend, maar het is commercieel gezien wel heel interessant voor ons”, legt Head uit.

Over zijn toekomst is Head dus positief, maar het spijt hem wel dat hij afscheid van Williams neemt nadat het zo’n teleurstellend jaar heeft meegemaakt. “Ik had het Formule 1-team liever na een wat beter jaar achtergelaten, maar ik kwam nu eenmaal tot de conclusie dat er verder niet veel meer is wat ik kan doen om de technische kopstukken van ons team te helpen.”

“Het is zowel voor het team als mijzelf beter als ik me nu op andere zaken ga richten”, rondt Head af, die ervan overtuigd is dat hij het team in goede handen achterlaat: “De mensen die de kar nu moeten gaan trekken, zijn zeer capabel en ik weet zeker dat ze het team beter zullen maken, al zal dat – gezien hoe ver we zijn teruggevallen – niet over één nacht ijs gaan.”