Nick Heidfeld pakt met 1:30.081 verrassend de pole-position voor de Grand Prix van Europa, waar voor het eerst dit jaar in één sessie gekwalificeerd moest worden. Raikkonen wordt ‘slechts’ tweede, Webber in de andere Williams derde.
 


De verrichtingen van Nick Heidfeld bij Williams beginnen de vormen van een heus modern sprookje aan te nemen. Vorig jaar nog kansloos in de achterhoede met Jordan en vrezend voor het einde van zijn Formule 1-loopbaan, nu bij Williams als tussenpaus, tenminste, dat was de bedoeling. Een jaartje het stoeltje voor Button warm houden. De Duitser doet dat hoed an ook met verve. Derde in Maleisië, tweede in Monaco, voor zijn hoog aangeslagen teamgenoot Webber, en nu dan dus zijn eerste pole, sinds zijn debuut in 2000 met Prost in Melbourne. ,,Ik kan het haast niet geloven’’, glundert de Duitser in de persconferentie. ,,Dit is een prachtige plek om de pole te veroveren, zo voor de ogen van mijn thuispubliek.’’

Michael Schumacher is even helemaal niet meer belangrijk. En ook op de Nürburgring komt de zevenvoudig wereldkampioen er niet aan te pas. Hij plaatst zich slechts als tiende, achter Barrichello (zevende, Ralf Schumacher (achtste) en Fisichella (negende). Dat met name zijn teamgenoot en broer voor hem staan, de mannen waarmee hij door zijn inhaalacties in Monaco mot heeft gekregen, moet zeer doen.

Christijan Albers wist zich niet te revancheren voor zijn matige optreden in Monaco. De Nederlander reed een vrij strak rondje, maar eindigde desalniettemin als twintigste en laatste. Teamgenoot Friesacher reed de achttiende tijd, net achter Monteiro (zeventiende), maar voor Karthikeyan (negentiende).