*

Het aangrijpende verhaal van Pierre Gasly: ‘Overal lag bloed, ik dacht dat mijn moeder zou sterven’

André Venema

André Venema

7 december 2017 12:03

Het aangrijpende verhaal van Pierre Gasly: ‘Overal lag bloed, ik dacht dat mijn moeder zou sterven’
Sutton Images

Die ene julidag in 2016 is voor altijd en met een dikke zwarte rand in zijn geheugen gebeiteld. Pierre Gasly verloor vorig jaar op weg naar het circuit van Silverstone bij een auto-ongeluk bijna zijn moeder, die achterin naast hem zat. “Overal lag bloed, ik was in shock.” In het nieuwste nummer van Formule 1 vertelt hij het aangrijpende verhaal.

Het eerste wat opvalt wanneer je tegenover Pierre Gasly (21) zit? Zijn pretogen, aanstekelijke enthousiasme, bulderende lach en onvermijdelijke witte Red Bull-cap. De Fransman die eind september in Maleisië zijn Formule 1-debuut maakte voor Scuderia Toro Rosso, is de jongste vis uit Red Bulls talentenvijver. Volmaakt gelukkig, nu hij zijn gedroomde eindbestemming heeft bereikt. Want alle (financiële) opofferingen, ook die van zijn ouders, en de soms eenzame dagen in het Franse race-internaat in Le Mans verteerde hij met slechts één missie voor ogen.

“Ik wilde alles geven om Formule 1 te halen, ook al wist ik dat de weg lang en zwaar is en er maar voor twintig coureurs plek is. Maar ik had geen enkele twijfel.” Toch voelde hij, familieman in al zijn vezels, zich in het tochtige kasteel waar het race-internaat was gevestigd en ondanks de aanwezigheid van andere tieners soms eenzaam. “In de eerste maanden dacht ik: wat is dit voor shitplek. Er was alleen koud water, iedereen moest om tien uur slapen. Je had weinig vrijheid. Maar het is de juiste keuze geweest, ik bewaar er nu mooie herinneringen aan.” Met pretoogjes: “Ik heb er ook nog een paar vriendinnetjes gehad.”

Minder vrolijk wordt Gasly wanneer een voorval van vorig jaar op tafel komt: het auto-ongeluk dat hij in de aanloop naar de Britse GP had op weg naar het circuit van Silverstone. Samen met zijn coach, teamgenoot, vader en moeder. “Ik zat achterin de auto, in het midden. Mijn moeder zat links van mij”, aldus Gasly. “We crashten, sloegen vier keer over de kop. De auto lag vijftig meter van de weg af, op het dak. Mijn moeder huilde. Overal lag bloed, overal zag ik bloed. Ik dacht dat ze zou sterven. Ze kon niet ademen, stond net als ik doodsangsten uit.”

Lees het complete verhaal met Pierre Gasly in de nieuwste editie van Formule 1, onmisbaar voor de fan, kenner en liefhebber. Nu in de winkel of hier online te bestellen.