Het was een weekend met een lach en een traan voor Renault, niet alleen bij het eigen fabrieksteam, maar ook bij klantenteams Red Bull en McLaren. Waar bij alle drie de teams de ene coureur na de race een brede glimlach had, liep de teamgenoot met een lang gezicht rond.

Hülkenberg pakte de volle buit, Sainz stond met lege handen.

Het hele weekend zaten de Renault aangedreven teams er goed bij. De ijle lucht in het hooggelegen Mexico-stad zorgde ervoor dat de mindere prestaties van de Renault-motor enigszins werd verbloemd. Een mooi resultaat op de zondag lag voor Red Bull, Renault en McLaren in het verschiet maar was niet voor iedere coureur weggelegd.

Te beginnen bij het team van Renault zelf. Nico Hülkenberg reed in een solide race naar de zesde plek. “We hebben onze voorsprong bij de coureurs en bij de constructeurs uitgebreid, dus dat is positief.” Aan de andere kant van de garage was de toon juist negatief, met een uitvalbeurt voor Carlos Sainz. “Vandaag was een schande”, aldus de coureur in kwestie. Bij McLaren heerste dezelfde verdeeldheid. Waar Stoffel Vandoorne met zijn achtste plaats een mooi resultaat neerzette, viel Fernando Alonso uit door schade als gevolg van rondvliegend puin. Dit was echter niet motorgerelateerd.

Waar Verstappen won…

…viel Ricciardo uit.

Alles of niets bij Red Bull
Ook bij klantenteam Red Bull waren de reacties verdeeld. Max Verstappen wist met een Renault-motor achterin de race vanaf de tweede startpositie naar zijn hand te zetten en kwam als eerste over de streep. Renault-teambaas Cyril Abiteboul: “We hebben een Renault aangedreven wagen op de bovenste plek van het podium gezien, na een mooie prestatie van Red Bull.” Daarnaast pakte teamgenoot Daniel Ricciardo op zaterdag de poleposition.

Wat lang een één-twee voor Red Bull leek te worden, werd echter bruut verstoord doordat Ricciardo zijn wagen tegen het einde van de race met een hydraulisch probleem aan de kant moest zetten. “De wagen is vervloekt! Geef hem maar aan Pierre Gasly, ik ben er klaar mee”, was Ricciardo duidelijk teleurgesteld.

Teambaas Cristian Horner heeft ook gemengde gevoelens aan de race overgehouden: “Ik ben blij dat het team hier een overwinning heeft binnengehaald, maar het is jammer dat we Daniel verloren die zo goed aan het vechten was.” Horner heeft wel nog een compliment voor Renault: “We bedanken onze motor-partner, die ons in moeilijke condities een motor heeft geleverd die goed genoeg was om de rest te verslaan.”