McLaren en Honda denken niet dat het een handicap is dat de Japanse motorleverancier alleen met het team uit Woking werkt en verder geen klantenformatie heeft.

De technische problemen van Honda, dat dit jaar voor het eerst weer meedoet sinds de Formule 1 in 2014 hybride V6-turbomotoren heeft geïntroduceerd, zouden zich volgens beide partijen ook hebben voorgedaan als het wel een tweede team had en meer kilometers had kunnen maken.

In gesprek met Formule 1-verslaggever Adam Cooper benadrukt Honda-topman Yasuhisa Arai daarbij dat er, ondanks dat hij er laatst wel over mijmerde, geen plannen zijn om met een tweede renstal in zee te gaan. “Het is een goed idee, maar we hebben er geen plannen voor. We concentreren ons momenteel op één team, McLaren, en dat is het.”

Eric Boullier, de sporting director van McLaren, denkt dat dit de juiste aanpak is voor Honda: “Ik denk niet dat het project al ver genoeg is om met een tweede team aan de slag te gaan. Een heel groot deel van het werk dat Honda te doen heeft, kan daarbij ook gewoon op de testbank worden gedaan, waarbij we geen behoefte hebben aan de afleiding van het werken met een extra team.”