Ondanks de grote stappen die er door McLaren-Honda gedurende het seizoen zijn gezet, heeft Yusuke Hasegawa niet het gevoel dat Honda zijn doelen heeft bereikt. ‘Ik ben voor ongeveer vijftig procent tevreden’, aldus het hoofd van de Formule 1-afdeling van Honda.

McLaren-Honda beleefde een dramatische start aan zijn Formule 1-campagne, toen het afgelopen seizoen werd afgesloten met een negende plek in het constructeurskampioenschap. Gedurende het huidige seizoen heeft de formatie laten zien dat het wel degelijk weet waar het mee bezig is. Puntenscores zijn niet zeldzaam meer, en McLaren-Honda weet zich steeds sterker te nestelen in de subtop.

Desondanks is Yusuke Hasegawa niet volledig tevreden over de ontwikkelingen. “Mijn tevredenheidsniveau is ongeveer vijftig procent. Ik ben verdeeld, omdat we dit jaar weliswaar veel vooruitgang hebben geboekt, maar niet op hetzelfde niveau zitten als de topteams”, verklaart hij.

“Wat we dit seizoen hebben gedaan, helpt ons natuurlijk voor het komende jaar.” Hasegawa wilt niet al te veel verwachtingen uitspreken over de prestaties van McLaren-Honda van het komende seizoen. “Op het moment zijn we volledig gefocust op het eerste deel van 2017. Wat er voor de rest van het jaar staat te gebeuren, komt daarna wel.”

Honda reisde met een nieuwe motorupdate en hoge verwachtingen af naar Suzuka. Op het thuiscircuit wilde de motorfabrikant laten zien welke ontwikkeling de motor heeft doorgemaakt in het afgelopen seizoen. Ze kwamen echter van een koude kermis thuis: Fernando Alonso eindigde als zestiende, Jenson Button als achttiende.

“De twee positieve punten van Suzuka zijn het realiteitsbesef en de nederigheid die komen kijken bij een slechte prestatie, waardoor het team beter kan reflecteren dan het normaal zou kunnen”, verklaart Hasegawa. “Het motiveert het team om het beter te doen bij de volgende race. Tevens kunnen we de straffen voor de motor van Jenson inlossen.”

Hasegawa heeft meer vertrouwen in de eerstvolgende race. “We denken dat Austin voor ons een beter circuit moet zijn dan Suzuka, maar het is op dit moment moeilijk te voorspellen.”