Honda hoopt in 2016 een tweede team van motoren te voorzien. Dat verklaart topman Yasuhisa Arai, die echter moet erkennen dat er nog geen teams bij hem hebben aangeklopt.

Honda levert vooralsnog alleen motoren aan McLaren, dat fabriekssteun geniet van de Japanse autofabrikant. Honda heeft samen met het team uit Woking echter pas vier punten gescoord in de eerste zeven races, waarin de Honda-motor vooral onbetrouwbaar en traag is gebleken. Dat de telefoon nog niet roodgloeiend staat bij Honda, mag dus geen verrassing zijn.

“We zijn helaas nog niet door andere teams benaderd om in 2016 motoren aan ze te leveren, maar ik hoop dat het daar nog van komt”, vertelt Arai echter aan F1i.net. “Het zou fijn zijn als we bijvoorbeeld na de zomerstop een belletje krijgen en iemand aangeeft dat ze onze motoren goed vinden en er graag gebruik van wil maken.”

Honda, dat medio 2013 aankondigde in 2015 terug te keren in de Formule 1, heeft altijd aangegeven in het eerste jaar enkel met McLaren te willen werken, maar voor daarna open te staan voor andere teams, hetgeen Arai nu dus herhaalt.

Volgens Arai heeft Honda geen klantenteams nodig om de motor verder te ontwikkelen – ‘want McLaren is een topteam en we leren genoeg van de samenwerking met hen’ – maar is het vooral goed voor de sport als meer teams met verschillende motoren rijden. “Want dat zorgt voor meer strijd en maakt de Formule 1 aantrekkelijker.”

Voor Honda maakt het verder niet uit of een bestaand team met haar motoren wil rijden, of dat het om een nieuw, nog op te zetten renstal gaat die in 2016 of 2017 haar entree hoopt te maken. “Ook als het om een compleet nieuw team gaat, staan we daar voor open. Het enige wat voor ons nog een vraag is, is hoe we onze aandacht gaan verdelen, want McLaren blijft natuurlijk wel ons fabrieksteam.”